Skip to main content
karboncsapda Kína

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Első olvasatra meglehetősen furcsa hírt közölt az Interesting Engineering. Egy kínai vállalat elsőként a világon üzembe helyezte a tengeri karboncsapdát. 

A karboncsapda

Az új technológia révén a China Energy Investment Corporation egy föld alatt 800 méterre lévő „geológiai struktúrába“ pumpálja a szén-dioxidot, majd értékesítik, például szénsavas üdítőket gyártó cégek számára.

hirdetés

A kínai vállalat az első csapdát a Dél-kínai tengeren, az Enping 15-1 olajfúró platfromon kezdte el működtetni, mely fölött nagy sótartalommal bíró vízzáró réteg helyezkedik el, így a kimerült gázmezőkhöz képest ez is egy olyan terület/barlang, mely befogadhatja a földfelszín alatt a szén-dioxidot.

Az ázsiai cég szerint évente kb. 1.5 millió tonna karbont von ki a levegőből az új technológia révén, mely 14 millió fa ültetésének felel meg.

A vállalat megerősítette azt a hírt is, miszerint egy újabb csapdát egy szénerőműben fogja nemsoká üzembe helyezni, Jiangsu tartomány keleti részén.

Ezzel további 500.000 tonna szén-dioxid megkötése válik lehetővé.

Az így elért összeredmény révén a China Energy a legnagyobb cég lehet Ázsiában, a világon pedig a harmadik egy amerikai és egy kanadai cég után.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

70 százalékkal kellene csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás:  Peter képe a Pixabay -en. 

TOP 5