Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Freepik)

Cégvezetőként az irodák, telephelyek biztonsága a mi felelősségünk alá tartozik, ami nagyon nyomasztó tud lenni.

Ha nem gondoskodunk a megfelelő biztonságtechnikai rendszer kiépítéséről, akkor az értékes eszközök, az adatok vagy a dolgozók komoly károkat szenvedhetnek el, ami növelheti a költségeinket és rossz fényt vethet ránk. Nézzük, hogyan kerülhetjük ezt el!

Milyen lehetőségeink vannak az őrzés-védelem területén?

Ma már számos olyan megoldás áll rendelkezésünkre, ami lehetővé teszi, hogy biztosítsuk az irodánk vagy éppen a telephelyünk védelmét.

Kezdjük rögtön a leginkább egyértelműekkel: a kamerák, riasztók használata sok esetben jó megoldás lehet. Egy profi rendszer rögzíti a területen zajló eseményeket és valós időben figyelmeztet a gyanús tevékenységek – például lopás vagy vandalizmus – észlelésekor. Az incidensek rögzítése akár fontos jogi bizonyíték is lehet egy esetleges eljárás során. A riasztóknak pedig már a megléte is sok esetben hasznos, hiszen a kevésbé rutinos illetéktelen behatolókat könnyen megfélemlíti.

A biztonsági őrök alkalmazása szintén remek alternatíva a terület védelmének biztosítására. A látványuk már önmagában elrettentő erővel bírhat, de ha ez mégsem szegné a bűnözők kedvét, akkor a profi őrök gyorsan közbe tudnak lépni, ha arra kerül a sor, hogy megakadályozzanak egy bűncselekményt.

A beléptetőrendszerek telepítésével is sokat tehetünk azért, hogy megvédjük a felelősségünk alá tartozó területeket. A kulcskártyák vagy ujjlenyomat-olvasók által könnyen szabályozhatjuk, hogy ki léphet be, és ki nem, ezzel megakadályozva az illetéktelen személyek bejutását.

Hogyan találhatjuk meg a megfelelő megoldást?

Ahhoz, hogy megtaláljuk az ideális védelmi rendszert, át kell gondolnunk néhány fontos kérdést.

Mennyit szánunk rá?

Az első lépés az, hogy meghatározzuk azt a költségkeretet, ami rendelkezésünkre áll az őrzés-védelem biztosítására, kiépítésére. Hiába akarunk mondjuk egy profi kamerarendszert telepíteni egy több ezer négyzetméteres gyárterületen, ha nincs elegendő pénzünk arra, hogy beruházzunk az ehhez szükséges eszközökre. Ez esetben más megoldást kell találnunk arra, hogy biztonságosabbá tegyük a helyet.

Milyen kockázatoknak van kitéve a helyszín?

Természetesen nemcsak a költségeket kell átgondolnunk, hanem azt is, hogy milyen konkrét veszélyek fenyegetik az adott területet. Ezzel elkerülhetjük, hogy olyan bűncselekmények ellen akarjunk védekezni, amik nagyon alacsony valószínűséggel következnének be ahelyett, hogy a valós kockázatokra összpontosítanánk.

Milyen biztonságtechnikai eszközöket, technológiákat kívánunk alkalmazni?

Szintén fontos kérdés, hogy az adott helyet, illetve körülményeket figyelembe véve, melyek azok a megoldások, amik alkalmazásával a leghatékonyabb eredményt érhetjük el. A különböző rendszereket akár egymással kombinálva is alkalmazhatjuk, ha úgy ítéljük meg, hogy azzal tudnánk 100%-os biztonságot nyújtani.

Hogyan működik az ellenőrzés és a felügyelet?

Fontos utánajárnunk annak is, hogy az egyes módszerek, technológiák hogyan működnek, és a kiépítésükhöz milyen erőforrásokra van szükség vagy milyen feltételeknek kell megfelelnünk. Igen kellemetlen szituációba kerülhetünk, ha mondjuk a beléptetőrendszer kiépítése mellett döntünk, de csak később derül ki, hogy a cég infrastruktúrája nem felel meg a követelményeknek.

Találunk olyan céget, amit megbízhatónak tartunk?

A megfelelő szintű védelem biztosításához olyan cégekkel kell együttműködnünk, amik az őrzés-védelem területére specializálódtak. Ők biztosítják számunkra például a 24 órás kamerafelügyeletet, a képzett biztonsági őröket vagy a beléptetőrendszerhez szükséges kártyakulcsokat. Azt is érdemes tehát átgondolnunk, hogy melyik céget érdemes választani, elvégre az általuk biztosított szolgáltatásokon, technológiákon, eszközökön múlik az irodánk, telephelyünk biztonsága.

Bízzuk profikra a munkát!

Az őrzés-védelem biztosítása tipikusan egy olyan terület, amihez megfelelő tapasztalat és szaktudás szükséges. Már abban is érdemes kikérni egy szakértő véleményét, hogy mely biztonságtechnikai megoldás(ok) alkalmazását javasolja számunkra. Ha ebben nem is, a megvalósításban mindenképp kérjünk profi segítséget, hogy biztonságban tudhassuk az értékeinket!

Minden cégvezetőnek érdeke, hogy a hatásköre alá tartozó irodák és telephelyek biztonságosak legyenek, és ne történhessenek bűncselekmények a helyszínen. Fontos, hogy ismerjük az elérhető biztonságtechnikai megoldásokat, a megfelelő védelmi rendszer kiépítését pedig bízzuk szakértőkre!

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Image by Freepik

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5