Skip to main content
használt autók piaca

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

Akárcsak a gazdaság számos területén, úgy a vevőknek az autópiacon sincs könnyű dolguk, ahogy persze az eladóknak sem. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy megtérülő befektetéssé vált használt autót vásárolni.

A használtautó piacon a nem eléggé körültekintő vásárlás bizony a bankszámlánkat jelentősen csökkenteni tudja, hiszen nem csak az autó vásárlási költségei, hanem a fenntartásával kapcsolatos kiadások is jelentősen emelkedtek az elmúlt időszakban, a szerviz költségekkel nem is számolva.

Az áremelkedések hátterében elsősorban az energiaárak és a bérfejlesztések állnak, de autószerelőből így is egyre kevesebb van. A háztartásokban körülbelül 15 százalékos reálbér csökkenéssel számolhatnak, mivel nálunk a legmagasabb az infláció Európában, így ennyivel érnek kevesebbet a fizetések az előző év hasonló időszakához képest és ennyivel biztosan kevesebbet költenek autóvásárlásra is.

Hogyan alakult az autópiac a járvány óta?

Az autópiac teljesen tervezhetetlenné vált és ez a használt autók piacára is begyűrűzött. A vevők az autók hiányával találkozhattak leginkább, míg a kereskedők az irreálisan elszálló árakkal. A szezonális kereslet 2022-ben megdőlt és míg 2023 elején elkezdődött az árak visszarendeződése, ez csak a 4 évesnél fiatalabb autókat érintette.

A szakemberek szerint őszre egy újabb keresletnövekedés várható, azonban nyáron teljesen leállt az autópiac, ami keresett maradt azok a 10 millió alatti 1-2 éves autók, amelyek azonban hamar gazdára találnak.

Az elmúlt időszak alatt a használt autók ára amellett is emelkedett, hogy az aktuális tulajdonosa 1-2 évig használta. Nem volt ritka eset, hogy magasabb áron került értékesítésre egy autó pár év után, mint amennyiért a tulajdonos eredetileg vásárolta. Ez a tendencia az év elején megtört, már jelentősen csökkent a 4 évnél idősebb autók ára, amelyeket a nagy kereslet miatt magas áron hirdettek. Azonban a kereskedők már egyre több használt autóval rendelkeznek, a legtöbb új autó márka is tud már szállítani, ezért csökkennek az árak a használtautó piacon. A győri autók felvásárlása készpénzért azonnali megoldás, ha valaki szeretné eladni a gépjárművét.

A kilábalás talán az infláció csökkenésével és alacsonyabb hitelkamatok alkalmazásával lehetséges. Segíthet még, ha a fiatal használt autók piacán az árak legalább stagnálnak. A jelenlegi gazdasági helyzetben a használt autó értékesítés 25 százalékkal esett vissza az év első öt hónapjában. Nagy a valószínűsége, hogy még egy ideig nem lehet olcsón, jó minőségű használt autót vásárolni.

Összegezve

Az elmúlt időszakban felborult a használt autók piaca, az új autók hiánya, a fiatal használt autók árának irreális emelkedése és a használt autók számának csökkenése az eddigi trendeket teljesen eltüntette. Jelentősen pozitív változásra talán a következő években számíthatunk, amennyiben az infláció csökkenésével megélénkül a gazdaság.

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Fotó: Pixabay: pexels

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5