Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Freepik)

A vállalatok a szoftverfejlesztés területén túl is egyre inkább kezdik felismerni az agilis projektmenedzsment, azon belül is a Scrum módszertan előnyeit. 

Nem csoda, hogy  megnőtt a kereslet a képzett Scrum Masterekre, akik felügyelik a Scrum alapelvek megvalósulását a projektek során, segítik a csapatokat az értékteremtésben, a keretek definiálásában és alkalmazásában, valamint az együttműködés fejlesztésében. A Scrum Master mára egy nagyon közkedvelt pozícióvá vált, mely remek karrier- és kereseti lehetőséget kínál. Fontosak azonban a jó alapok, a megfelelő tudás a sikerek eléréséhez. Cikkünkben most körbejárjuk, hogy milyen képzésen érdemes részt venni ahhoz, hogy profi szakemberré válhassunk.

ajan promanconsulting 02 

Miért annyira népszerű az agilitás és a Scrum?

Egy cég sikeréhez és termékeinek, szolgáltatásainak népszerűségéhez ma már elengedhetetlen, hogy gyorsan tudjon reagálni a saját iparágában történő változásokra. 

A Scrum keretrendszere a 90-es években született, azonban csak az elmúlt időszakban lett különösen kedvelt. Zsenialitása abban rejlik, hogy segítségével a vállalatok rövid idő alatt tudják előállítani vagy továbbfejleszteni a termékeiket, ezzel megelőzve versenytársaikat.

Bár eleinte csak a szoftverfejlesztés területén alkalmazták, a Scrum módszertan mára egyre több iparágban veti meg a lábát. Keretrendszere még a legbonyolultabb és legkomplexebb feladatok elvégzését is egy flexibilis folyamattá alakítja.

A Scrum segítségével:

  • a fejlesztési feladatok hatékonyabbak,
  • az ügyfélkapcsolat gördülékenyebb,
  • a folyamat pedig kockázatmentesebb és költséghatékonyabb lesz.

Mivel foglalkozik a Scrum Master?

A Scrum Master a Scrum csapat vezetője, aki felelős a projekt, a csapat és a product owner irányításáért, valamint annak biztosításáért, hogy a csapattagok kövessék az agilis irányelveket. Amellett, hogy az agilis fejlesztési folyamat minden aspektusával foglalkozik, elősegíti a kommunikációt és az együttműködést a projekten dolgozó összes fél között.  

A Scrum Master tehát egy nagyon komplex szerepkör. Egy jó szakember együttesen testesíti meg az agile/lean szakértőt, coachot, folyamat szakértőt, facilitátort, tanárt, mentort, pszichológust attól függően, hogy éppen mely területen van szüksége rá a csapatnak, hogy túllendüljön a problémákon, elakadásokon. Mindig olyan területen kell helytállnia, amit az adott helyzet megkíván. Mindez pedig az agilis értékek alapos ismeretét igényli, valamint szükség van a megfelelő szemléletre, gondolkodásmódra és készségekre.

ajan promanconsulting 03 

Kinek érdemes belevágnia és hogyan válasszunk Scrum Master képzést?

Sok vállalat megy át agilis átalakulás folyamatán és ilyenkor adott a helyzet, hogy a korábbi projektmenedzser látja el a Scrum Master feladatát. Mivel azonban a két terület nem azonos, ezért szükség van speciális készségek elsajátítására a Scrumban már jártas oktatóktól. Egyáltalán nem szükséges azonban projekt múlt sem, ideális lehet a Scrum Master képzés pályakezdőknek és szakmát váltóknak is.

De hogyan válasszuk ki a legjobb Scrum Master képzést? 

A Scrum Master szakma népszerűségének köszönhetően nagyon sokféle kurzust találhatunk, van azonban néhány szempont, ami segíthet a döntéshozatalban.

  • Kiscsoportos (3-10 fős) képzések.
  • Nemzetközi minősítésekkel - például CAPM, PMP, PMI-ACP és PMI-PBA - rendelkező szakemberek adják át a szükséges ismereteket. 
  • A tréningeket vezető oktatók sok éves agilis környezetben szerzett gyakorlati tapasztalattal rendelkeznek.
  • A képzés gyakorlati fókuszú, szerepjáték elemek és helyzetgyakorlatok segítségével modellezi a Scrum gyakorlati alkalmazását. 
  • A képzés teljes spektrumú, vagyis egy új ötlet feldolgozása érdekében létrejött csapat felállításától annak működési kereteinek kialakításán és folyamatos támogatásán, fejlesztésén át, a ceremóniák szimulálásáig és egy igazi, önszerveződő csapat létrehozásáig modellezi a leggyakrabban felmerülő helyzeteket és lehetséges teendőket. 
  • Az oktatás elégedettségi garanciával vehető igénybe, vagyis ha nem hozza a várt eredményt, nem kell fizetni.
  • Igény esetén a programot követően lehetőség van vizsgafelkészítőn részt venni a Professional Scrum Master I. (PSM I.) minősítés megszerzéséhez.

Miért éri meg Scrum Masternek tanulni?

A Scrum Master képzést követően viszonylag gyorsan lehet váltani, és új projekteket keresni. Már kezdőként is jó kereseti lehetőséggel kecsegtet a szakma, többéves tapasztalattal pedig kiváló életszínvonal biztosítható.

Scrum Masterként akár itthon, akár külföldön könnyű az elhelyezkedés, hiszen egyre több agilis szemléletű cég várja csapatába a felkészült szakembereket. Érdemes azoknak is belevágni, akik úgy érzik, hogy jelenlegi munkájuk során nem bírják a monotonitást vagy kiégtek, hiszen ez egy nagyon izgalmas, változatos feladatkör, amely rendkívül motiváló és minden nap új kihívásokat tartogat.

Ezért érdemes a Proman Consultingot választani!

A Proman Consulting tanácsadó cég minden szempontból jó választás. Segít a nemzetközi vizsgára való felkészülésben; igényes oktatásai során, minősített trénerek segítségével fekteti le a szakmai alapokat. Mindenben a résztvevők érdekeit nézik és elégedettségi garanciát vállalnak.

A kurzusokon életszerű helyzetszimulációkkal mutatják be a jövő Scrum Mastereinek a szakma valódi kihívásait, hogy már a képzés során is mindenki felmérhesse a saját képességeit.

A képek csak illusztráció, forrás: freepik

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5