Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Időnként mindannyiunkban felébred a vágy, hogy egy kicsit kiszakadjunk a mindennapok mókoskerekéből, elutazzunk, és semmi másra ne kelljen koncentrálnunk mint önmagunkra és a kikapcsolódásra.

Vannak, akiknek a nyaralás kizárólag a külföldi utazást jelenti, mely kétségtelenül számos előnnyel jár. Ha azonban így gondolkodunk, megfosztjuk magunkat azoktól a lenyűgöző úticéloktól, melyeket Magyarország tartogat számunkra. De milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a keresés során? Ezt vizsgáljuk az alábbiakban.

Milyen előnyökkel jár az, ha Magyarországon nyaralunk?

Természetesen senkit nem szeretnénk lebeszélni arról, hogy megismerje más országok szokásait, nevezetességeit: erre remek lehetőség egy külföldi utazás, ami segít kiszélesíteni a látókörünket, megismerni más nyelveket és embereket. Nem szabad megfeledkezni azonban arról, hogy országunk számtalan gyönyörű látnivalóval rendelkezik, melyekről kár lenne lemaradni, érdemes tehát időnként az idegen kultúrák megismerése helyett a sajátunkra koncentrálni.

Ha a belföldi utazás mellett döntünk, máris pénzt spóroltunk meg: nem kell repülőjegyet vásárolnunk vagy több száz kilométert autóznunk, de jó eséllyel a szállásra, étkezésre is kevesebbet költünk majd, ha itthon maradunk. Egyszerűbb az út szervezése is, hiszen nem kell útlevelet, vízumot igényelnünk, valutát váltanunk vagy utánanéznünk annak, hogy egy egzotikus országba történő belépéshez szükségünk van-e védőoltásokra vagy egyéb speciális követelmények teljesítésére.

Magyarországon bárhova is szeretnénk elutazni, ezt legfeljebb néhány óra alatt megtehetjük: ennek köszönhetően nem szükséges hónapokkal előre tervezni, hiszen akár egy hosszú hétvégét is eltölthetünk az ország másik végében. A belföldi utazás tehát kényelmesebb, ráadásul nyelvi akadályokkal sem találkozunk, így bárhova is megyünk, mindenkivel meg fogjuk értetni magunkat.

Milyen szempontok alapján válasszuk meg úticélunkat?

Láthatjuk tehát, hogy a helyi nyaralás sok előnnyel járhat. Magyarország számos kikapcsolódási lehetőséget kínál, az első kérdés tehát annak eldöntése, hogy hogyan is szeretnénk eltölteni szabadságunkat. Ehhez először is az alábbi kérdéseket gondoljuk át.

1. Mennyi időt szánunk a nyaralásra?

Az első szempont, amit érdemes figyelembe venni az, hogy mennyi szabadidőnk van? Ha hosszabb, akár több hetes nyaralást szeretnénk, akkor jó ötlet lehet több helyszínt kiválasztani, néhány napot eltölteni az egyik városban, majd továbbállni a következőbe. Ha most csak egy szabad hétvége áll a rendelkezésünkre, akkor koncentráljunk egy úticélra, hiszen annak nincs sok értelme, hogy mindhárom nap a rohanásról és az utazásról szóljon.

2. Mennyit szeretnénk utazni?

Bár Magyarország területe viszonylag kicsi, mégsem mindegy, hogy csak néhány percet, esetleg órákat töltünk az autóban. Ha nincs kifogásunk a hosszabb utazás ellen, akkor jó ötlet lehet otthonunktól egy kicsit messzebbre utazni és új tájakat felfedezni: itt biztosan nem botlunk ismerősökbe, ráadásul megismerhetjük az ország eddig ismeretlen részeit. Ha kevés időnk van, ezért szeretnénk inkább Budapest környékén maradni, akkor remek megoldás lehet egy közeli wellness-szálloda: a Budapest Airport Hotel Stációban**** például anélkül kapcsolódhatunk ki egy festői környezetben, hogy órákat kellene ehhez autóznunk.

3. Aktív vagy passzív nyaralást tervezünk?

Az úticél kiválasztása során nem mindegy az sem, hogy pontosan mire vágyunk. Az aktív nyaralás hívei túrázás, kerékpározás, vízi sportok és hegymászás során érzik jól magukat, élvezik az új kihívásokat és kalandokat, és emlékezetes élményekre, a természet felfedezésére vágynak.

A testmozgás számos előnnyel jár, egy ilyen pihenés után aztán tényleg stresszmentesen térhetünk haza, sokan azonban mégsem így képzelik el a nyaralást. Nekik a pihenés a regenerálódást, az alvást, a jó ételeket és a kényeztető masszázst jelenti, így jobban érzik magukat a Budapest Airport Hotel sószobájában ülve, mint a Mátra szikláit megmászva: ezt a kérdést tehát indulás előtt mindenképpen tisztázni kell.

4. Milyen programokra vágyunk?

A nyaralás helyszínének megválasztása során a következő fontos kérdés az, hogy pontosan mivel is szeretnénk eltölteni az időnket.

Ha városnézést tervezünk, múzeumokba szeretnénk ellátogatni vagy a helyi építészeti remekműveket tekintenénk meg, akkor természetesen érdemes egy nagyobb várost kiválasztanunk: Budapest mellett szóba jöhet Pécs, Szeged vagy Debrecen, de Magyarország bármely részén találhatunk ennek az elképzelésnek megfelelő úticélt.

A borvidékek és gasztrotúrák kedvelői keressék fel az ország híres borvidékeit, Tokajt, Villányt vagy a Badacsony környékét, ahol a gyalogtúrák után egy borkóstolóval egybekötött vacsora keretében pihenhetik ki a nap fáradalmait. A vízpart rajongói remek programokat találhatnak a Balaton északi és déli partján is, akik pedig gyógyvizes kényeztetésre vágynak, elutazhatnak a miskolctapolcai barlangfürdőbe, ellátogathatnak Harkányba vagy Makóra, de Budapesten is kúrálhatják magukat a Gellért fürdőben vagy a Rudas gyógyfürdőben.

Egyesek vízparti nyaralást szeretnének, mások egy erdő közepén érzik jól magukat. Hallgassunk meg minden kívánságot, ami a családban felmerül, majd ezek figyelembevételével keressük meg a nekünk tetsző úticélt.

Ismerjük meg Magyarországot

Szerencsére ma már a határok sem állíthatnak meg minket, és anyagi helyzetünktől függően oda utazunk, ahova csak szeretnénk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem érdemes megismernünk saját hazánkat. Magyarország számos gyönyörű helyszínt tartogat számunkra, melyeket érdemes felfedeznünk. Idén tehát – ha ez lehetséges – válasszuk a hazai nyaralást, és meglátjuk majd, ez is legalább ugyanakkora élményt fog nyújtani, mint egy külföldi utazás.

A nyitókép csak illusztráció, forrás: poszarobert képe a Pixabay -en.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5