Skip to main content
rablóhal horgászat

Milyen lépései lehetnek a rablóhalas úszók sikeres kiválasztásának? Hogyan lásson hozzá ehhez a kérdéskörhöz az a horgász, aki még nem pecázott így, és kissé tanácstalan a felszerelés összeállítását illetően? 

Kezdő, újrakezdő, vagy akár gyakorlott pecásoknak is csak ajánlani tudjuk a cikk elolvasását. Különösképpen az őszi-téli szezon ideje alatt, amikor a vízben élő ragadozók aktívak és eredményesen lehet megfogni őket.

Milyen halfajokra tudunk eredményesen horgászni rablóhalas úszók segítségével?

Szóba jöhet - többek között a csuka, a süllő, a kősüllő, illetve mindezek mellett a harcsa is. Ki-ki maga el tudja dönteni, hogy a meghorgászott vízterület halfaunája, illetve az egyéni ambíció mi mindent tesz lehetővé.

Ami biztos, hogy a Fishinda rablóhalas úszók kategóriájában nem lesz nehéz a keresés. Még akkor sem, ha valaki életében most először találkozik a műfajjal, és kissé talán el is van veszve a bőség zavarában.

Szerencsére a keresés, illetve maga a kiválasztás könnyen feltérképezhető néhány racionális szempont alapján. Legjobb kiindulópont a fogni kívánt halak felsorolása, illetve a kinézett vízterület sajátosságainak vizsgálata. A többit mindjárt átnézzük.

A rablóhalas úszók kiválasztása lépésről lépésre

Élre kívánkozik a szempontok között a súly. Két feltétel alapján könnyű döntést hozni róla. Meg kell nézni, hogy mennyire lesz nehéz a csaliként felkínált kishal.

Továbbá át kell gondolni, hogy milyen távot szeretnénk megdobni. Robusztus darabokkal értelemszerűen nagy csalival, nagy távolságra nagyobb ragadozókra, könnyebb típusokkal pedig finomabb pecákra lehet berendezkedni.

Lényeges elem a láthatóság is, ennek megfelelően a színeknek van jelentősége. Egy sárga, piros vagy egyéb élénk színű darab abszolút megfelelhet. Pláne, ha az úszó teste is minőségi anyagból készül, a benne kialakított furat pedig jól használható.

Valójában egy rablóhalas úszó ritkán elég

Tehát egy felkészült horgász jó előre bekészít magának néhány tartalékot is. Egyrészt arra az esetre, ha nemkívánatos módon szakad a végszerelék és odalesz minden elem. Másrészt így van variációs lehetőség, ha a körülmények és a halak azt indokolják.

Mindezek mellett a rablóhalas peca eredményességéhez más is kelleni fog. Beleértve a horgászbotot, orsót, fonott vagy monofil, netán fluorocarbon zsinórt, a rajta lévő előkével, illetve a csalival egyetemben.

A felszerelés összehangoltsága biztosítja az alapot, az eredményesség másik legalább 50%-a pedig a horgászon múlik. Figyelni kell a vizet, a benne lévő mozgásokat, a hőmérséklet alakulását, a mederviszonyokat, adott esetben a növényzetet és a mélységet. Nem ritkán sok-sok kísérletezés kell, mire sikerül a dolog és indulhat a fárasztás.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5