Skip to main content

Egy sűrű, egyenletes és szikrázóan zöld gyep minden udvarnak otthonos, rendezett megjelentést tud biztosítani. Ki ne akarna nap mint nap gyönyörködni egy ilyen kertben? 

Bár sokan vágynak egy szép és jól karbantartott gyepre, végül csak kevesen fognak bele ténylegesen a füvesítésbe, mivel azt költséges és bonyolult technikának tartják. 

Cikkünkben megvizsgáljuk, mit is kell tennünk ahhoz, hogy a filmekben látottakhoz hasonló gyepszőnyeget hozhassunk létre, amit még a szomszéd is irigykedve néz majd.

Első lépés: a fűmag kiválasztása

Ha gyepesítésen gondolkodunk, az első dolog, amit ki kell választanunk, az a számunkra megfelelő fűmag. Igen, fűmag és fűmag között is van különbség!

Léteznek szárazság-, taposás- és árnyéktűrő magok, így ha eddig attól féltél, hogy a kevés fény vagy a szaladgáló gyerekek miatt kikopott gyepszőnyeged lenne, már erre is van megoldás. A Szentiváni kertcentrum kínálatában sport fűmagokat is találhatsz, amelyek bírják a nagy igénybevételt, így sportolásra is alkalmas gyepet hozhatsz létre.

Népszerűek még a virágmaggal kevert változatok, valamint a díszkertekbe szánt pázsitmagok is. Ezenfelül az adott éghajlat és talaj is befolyásoló tényezők lehetnek. 

Ha megtaláltad az igényeidnek megfelelő típust, ki kell számolnod, hogy pontosan mennyi fűmagra lesz szükséged. 1 kg termék általában 30 m² nagyságú területre szokott elég lenni, így ezzel az aránnyal tudsz kalkulálni. 

Készítsd elő a területet!

A fűmag beszerzését követően a következő lépés a talaj előkészítése. Ez a szóban forgó terület felásását és fellazítását, valamint gyomoktól való megtisztítását jelenti. Fontos arra is figyelned, hogy nemcsak a gyomokat, hanem minden más, oda nem illő tárgyat is el kell távolítanod a talajból. 

A fűmag elvetése

Ha a talaj előkészítése megtörtént, jöhet a fűmag! A vetés előtt a minél egyenletesebb eredmény elérése érdekében célszerű zsinórokkal kisebb négyzeteket kialakítani, hogy jobban lásd, hol jártál már, és hová kell még magot szórni. 

Maga a szórás elvégezhető kézzel és géppel is, egy a lényeg: próbálj mindenhová ugyanannyi magot juttatni, ezzel elkerülve, hogy foltos gyeped legyen. 

Záró lépésként lényeges, hogy kissé megdöngöld a földet, majd permetezőre állítva alaposan meglocsold a beszórt területet, hogy sem a szél, sem pedig egy arra ólálkodó állat ne hordhassa szét az elvetett magokat. 

Élvezd az eredményt!

Ha a felsorolt lépések nem vették el a kedvedet, és kíváncsi vagy, hogyan is nézne ki az udvarod egy szép gyeppel, vágj hát bele!

Mindenképpen tartsd azonban szem előtt, hogy a fenti lépések követése, illetve a terület adottságainak megfelelő fűmag kiválasztása elengedhetetlenek ahhoz, hogy a gyepesítésnek valóban esztétikus eredménye legyen.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5