Skip to main content

A nyomdai papírok különböző típusai mára alapvető részeit képezik az irodákban, nyomdákban használatos cikkeknek. A ma ismert papír kialakítása rendkívül hosszú időszakot ölel fel történelmünkben, amire érdemes visszatekinteni, hiszen ez az anyag tette lehetővé, hogy őseink feljegyzéseket hagyjanak ránk. 

Akkor és most

Napjainkban már rengeteg típusú papírlap létezik, amelyekből a felhasználási céljainknak megfelelően kedvünkre válogathatunk. A sokak által leggyakrabban használt finom papír mellett nagy mennyiségben állítják elő a bevont- és újságpapírokat is.

Egy irodában vagy egy nyomdában természetesen a fenti típusokon felül is rengeteg más papírárut használnak, hiszen ha csak az iskolás éveinkre gondolunk vissza, más volt az írólap, amire a dolgozatot írtuk, mint a rajzlap, ami a rajzórák során volt nélkülözhetetlen.

Az Ápisz irodai papíráru termékei között böngészve például találhatunk az egyszerű másolópapírok mellett faxpapírokat, tekercses mérnöki papírokat vagy leporellókat is, a kínálat tehát mára már tényleg óriási.

Amikor viszont az első papírlapokat próbáljuk elképzelni, semmiképpen ne a mai, fából készített verzióra gondoljunk. Kezdetben ugyanis főleg a papirusz, a pálmalevelek, illetve a pergamen alkalmazása volt az elterjedtebb.

Papírtörténelem

A történészek az első, maihoz hasonló papír elkészítését körülbelül az i.sz. 25-220-ra, a Han-dinasztia idejére teszik. Az ókori kínai írás hagyományosan használt anyagai a selyemből, illetve bambuszból készült táblák voltak, ennél viszont kényelmesebb használatot biztosított a Cai Lun udvari tisztviselő által készített verzió.

Cai Lun ugyanis fakéregből, kendermaradványokból igyekezett írásra alkalmas anyagot előállítani, esetenként pedig rongyokat vagy halászhálókat is felhasznált. Ez az anyag lehetett tehát a napjainkban használt papírnak az őse.

A modern papírgyártás

A Cai Lun által kieszelt gyártási folyamat három fő lépésből állt. Először vízbe áztatták a rostlapokat, ezt követően leeresztették a vizet, majd pedig vékony lapokká szárították a szálakat.

A találmány jelentőségét hangsúlyozza, hogy sok helyen a mai napig megtartották ezt a folyamatot, annak ellenére, hogy ma már fejlett papírgyártási eszközök és gépek léteznek.

A modern papírgyártás történetében az egyik legfontosabb mérföldkő az első gyár megalapítása volt. Ez elsőként Amerikában történt meg, 1690-ben, és William Rittenhouse nevéhez fűződik. Ezt a létesítményt végül több száz évig Amerika legnagyobb papírgyártójaként tartották számon.

A papír jelentősége

Az emberiség történelmében a papír mindig is egy kiemelkedő jelentőségű anyagnak számított, hiszen ez segített megőrizni emlékeinket évezredeken át. Bár a digitalizáció térnyerése miatt sokan a múlt technológiájaként tartják számon, vitathatatlan, hogy számos iparágban lesz még szignifikáns szerepe a jövőben is. A felhasználási célok kiszélesedésével pedig akár újabb típusok is megjelenhetnek.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5