Skip to main content

Egy vállalkozás sosem lesz sikeres, ha csak “tessék-lássék” módra, precíz tervek és stratégiák nélkül működik. Hiszen ahhoz, hogy a cég növekedni tudjon, sikerrel vegye az akadályokat és kihívásokat, elengedhetetlen, hogy megfelelően mendezseljük a működését. 

Ez ugyanúgy igaz a termék- vagy szolgáltatásfejlesztésre, a HR-re a pénzügyekre és természetesen a marketingre is, hiszen egy vállalkozás sem tud fennmaradni ügyfelek vagy vásárlók nélkül. 

Egy marketingterv elkészítése azonban komplex folyamat, az összeállításban és a kivitelezésben pedig segíthetnek az olyan szoftverek mint a MiniCRM felhőalapú rendszere.

Mi az a marketingterv?

Ez a dokumentum tartalmazza azt a stratégiát, amivel a vállalat elérheti a célközönséget és ügyfeleket szerezhet. Mindenképp szerepelnie kell benne azoknak a lépéseknek és részfeladatoknak, amiket végre kell hajtani, valamint arra is kiterjed, hogy miképp lehet majd mérni az eredményeket. 

Az adott vállalattól függően a felépítése és a terjedelme sokféle lehet, de az alábbi 3 alapvető kérdésre feltétlenül választ kell adnia:

  1. Melyek a rövid és a hosszú távú marketingcélok?
  2. Milyen célcsoportot akarunk megszólítani, és ki lenne az optimális buyer persona?
  3. Mely marketing stratégiákat akarjuk alkalmazni?

Ez természetesen csak egy elnagyolt vázlat, egy profin összeállított terv ennél sokkal részletesebben van összeállítva.

Hogyan készítsd el?

Minden marketingstratégia első eleme a vezetői összefoglaló. Ez egy olyan rövid bevezető, ami összefoglalja a lényeget, azaz a terv céljait, a feladatokat, a konkurenciát, a célpiacot és a termékeket vagy szolgáltatásokat. Így aki nem tanulmányozza át részletesen az egész tervet, az is képbe kerülhet a legfontosabb tudnivalókkal kapcsolatban. A továbbiak pedig tulajdonképpen ezeket fejtik ki részletesebben.

Például a piackutatást. Hisz fel kell mérni, hogy az általad kínált termékre egyáltalán van-e igény, épp milyen trendek uralkodnak a területeden, és mi jellemző a társadalmi, gazdasági környezetre. 

Ezt követi a célcsoport meghatározása, hiszen az értelemszerű, hogy nem fog mindenkit érdekelni a céged tevékenysége. Azaz határozd meg, hogy pontosan kiknek szeretnél eladni. Vedd figyelembe a demográfiai jellemzőket, az életkort, a személyiségjegyeket és a várható vásárlói viselkedést. 

Ne feledkezz meg a konkurencia elemzéséről sem, hiszen aligha vagy egyeduralkodó a piacon, biztosan akadnak még olyan cégek, akik pont ugyanezen a területen tevékenykednek, így versenytársnak tekinthetőek.

Ezenfelül a tervben szerepeljenek a célok, a hozzájuk vezető lépések, valamint az is, hogy milyen módszerrel akarod mérni az eredményeket.

A jól összeállított marketingterv 4 fontos jellemzője

Egy marketingterv akkor tekinthető profinak, ha igazak rá az alábbiak: hitelesség, igényesség, hozzáférhetőség, logikus felépítés. 

Ha ez megvan, akkor kezdődik az igazi munka – a tervben foglaltak hatékony megvalósítása!

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5