Skip to main content

Ha nem alszunk jól, fáradtan ébredünk. Tönkremegy a nap, mielőtt elkezdődne. Ez sajnos elég gyakori, minden harmadik ember olyan súlyos alvászavarral küzd, amelyhez orvosi segítségre volna szükség.  

Az alváshiány kockázatai

Az alvászavarok mögött sok esetben egészségi problémák húzódnak meg, amiket szerencsére lehet kezelni. A Perfect Laser klinikához fordulók körében a leggyakrabban a horkolás megszüntetése, csökkentése kap figyelmet.

A tünettel minden esetben foglalkozni kell, mert az obstruktív alvási apnoe előjele is lehet. A tíz-harminc másodperces légzési szünetek komoly károsodást okozhatnak a szervezetben.

Miért olyan borzasztó a horkolás?

A horkolás hangereje elérheti a 60-90 decibelt, ami megközelíti egy fűnyíró vagy egy teherautó zajszintjét. Az állandó és ismétlődő jellege miatt megzavarja az alvási ciklusokat, beleértve a létfontosságú mély alvási fázisokat.

Az életmódbeli változtatások, mint a súlyvesztés, az alkoholfogyasztás csökkentése, a leszokás a dohányzásról segíthetnek enyhíteni a horkolást. Szájsín, szájtapasz és speciális betétek is léteznek, de műtéti beavatkozásokra is sor kerülhet, ha más módszerek nem hoznak eredményt.

Okozhatja a kor?

Ahogy idősödünk, a kollagén elkezd lebomlani, és testünk lelassítja, majd beszünteti az utánpótlásgyártást. Ennek jól látható külső jele a ráncok a bőrünkön. 

Sajnos, a testünk mélyén rejtőző kötőszövetekben ugyanez a folyamat játszódik le. Többek között a torok hátsó részét és a lágyszájpadot is utoléri az idő. Amikor veszítenek a rugalmasságukból, a légutak részben elzáródnak, és akadályozzák a kiáramló levegőt. 

Ha gyaníthatóan ez áll a horkolás hátterében, az fiberoszkópia vizsgálattal igazolható. Az eljárás során egy vékony, optikával ellátott csővel térképezik fel a felső légutakat. Fény derül az orrüreg, az orrgarat és a gége állapotára és hogy a tüneteket a garatot alkotó szövetek meglazulása okozza-e. 

Kíméletes kezelés

A hagyományos és ismert gyógymódok mellett a technológiai újításoknak köszönhetően van egy hatékony, fájdalom- és vérzésmentes megoldás a horkolásra. Egy különleges eljárás révén lézerrel serkenthető a kollagén termelődése a kötőszövetekben. 

A beavatkozás gyors és vágás nélkül történik. A háromlépéses lézeres kezeléshez altatás nem szükséges. A garat ellazult szövetei újra feszessé válnak, és a levegő ismét szabadon áramolhat. A horkolás érezhetően enyhül, halkul, és tartósan, évekre vagy akár véglegesen meg is szűnik. 

Érdemes komolyan venni 

A horkolás nem egy bosszantó szokás, hanem egészségügyi probléma, amelyet kezelve újra visszatérhet az életünk a megszokott kerékvágásba. A pihentető éjszakák után végre ismét frissen ébredünk. 

Ne feledjük, nem csak a jóízű alvás élményét kapjuk vissza. Jó eséllyel csökkentjük a következmények, a magas vérnyomás, az agyvérzés, a cukorbetegség, az elhízás és a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát is. Hiszen hosszú távon a szervezetünk nem hagyja szó nélkül, ha csak négy-öt órát kap a regenerálódásra.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5