Skip to main content
Nike sportcipő

Mindegy, hogy valaki sportos vagy sem, van bizony egy olyan gyártó, aki ezen a területen kiemelkedik a többi közül

Régóta jelen vannak, szinte minden piacot lefednek, ami a cipőket és a ruhákat, egyéb kiegészítőket illeti. A márka tehát világszerte ismert, milliók, ha nem milliárdok használják az általuk készített termékeket. Ebben a cikkben eláruljuk, hogy melyik brandről van szó.

A gyorsan megalakult cég

Valószínűleg kevesen hallottunk még olyan márkáról, amely egy kézfogással indult. Ebben az esetben viszont ez történt, pontosan 1957-ben az Oregoni Egyetemen. Bill Bowerman és egy tanítványa ekkor állapodott meg abban, hogy megalapítják a közös márkájukat. 

A True to Sole Nike sneakerjei tehát nem véletlenül ismertek, a brand már a kezdetekben sikeres volt, nem beszélve a 2000-es évekről. A diák szerette volna megtörni a német futócipők egyeduralmát, így olyan kiváló minőségű japán lábbeliket álmodott meg, amelyekkel szerinte hatalmas profitra lehet szert tenni. A tanár nem osztotta a véleményét, elutazott Japánba és felkereste az egyik sportcipő gyártó céget. A tárgyalás során azonban sikerült megállapodni, meg is született a Nike elődje, a Blue Ribbon Sports. 

Az első Nike sportcipők

Bowerman már a kezdetekben elkezdett dolgozni a surranók fejlesztésén. Először a cipők felsőrészét akarta könnyebbé varázsolni, így elkezdett nylon anyagot használni. Ennek köszönhetően született meg a “Marathon” modell. Ezután jöhetett a talprész, amely korábban sima és habos volt, később azonban rugalmas, valamint rücskös gumitalpban gondolkodott. Ezt úgy állította elő, hogy az anyagot beleöntötte az otthoni gofrisütőbe. Ez határozottan megváltoztatta a futócipők későbbi tervezését és megalkotását. 

A Nike 1974-ben dobta piacra a Waffel Trainert, amely az első gofritalpú változat volt a piacon. Ez Amerikában rövid idő alatt lett a legnagyobb számban értékesített sportcipő. Öt évet kellett várni a következő innovációra, amely egy NASA alkalmazottnak volt köszönhető. Ennél a technológiánál már egyfajta műanyag membrán gázzal töltötték fel a talp belsejét, amik a becsapódáskor összenyomódnak, védve ezzel viselője lábát. Így született meg az első Nike légtalpú futócipő, majd az első kosárlabda változat, az Air Jordan. 

A Nike hatalmas üzleti siker lett

Talán senkinek nem kell mondani, hogy a gyártó mekkora sikerre tett szert. Kezdetben alig 200 párat adtak el, viszont ahogy megnyílt az első lerakat Kaliforniában, a brand erőteljes növekedésnek indult, főleg Amerikában. 1969-re már 20 alkalmazottjuk volt, ami akkoriban hatalmas számnak számított. Évről évre egyre többen dolgoztak nálunk, egyre nagyobb volt az árbevétel és a népszerűség. 

Steve Prefontaine volt az első olyan futó, aki Nike surranóban lépett a startvonalhoz. Azóta persze még több hírességet sikerült megszerezniük, Michael Jordan és John McEnroe is a Nike csapat tagjai. Ne feledkezzünk meg a 2000-es olimpiáról sem, ahol 25 sportág 2000 atlétája Nike termékekben jelent meg.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5