Skip to main content
kertészkedés metszőolló

A tél elmúltával éledezik a természet, ez pedig azt jelenti, hogy újra itt az ideje nekilátni a kerti munkáknak is. A jól felkészült kertész ilyenkor átnézi a szerszámait, és beszerzi a hiányzó eszközöket

Hisz nincs annál kellemetlenebb, mint amikor menet közben derül csak ki, hogy eltűnt vagy tönkrement némelyikük. De vajon melyek a legalapvetőbb szerszámok, melyekből jó, ha mindig van kéznél legalább egy példány?

Metszőolló

A metszőolló egyetlen kertész kelléktárából sem hiányozhat, hiszen a bokrok, vékonyabb faágak, de még a palánták “megregulázásához” is jó hasznát vesszük. A gyakorlottabb kertészek zsebében vagy nadrágszíján mindig ott lapul egy, amikor csak a kertben tartózkodnak, hogyha meglátnak egy beteg hajtást vagy kiálló ágacskát, akkor azon nyomban orvosolhassák a problémát. 

Mivel igen gyakran használt eszköz, ezért érdemes többet is tartani belőle, ha az egyik elveszik, akkor ne töltsünk el órákat a keresgéléssel, hanem egyszerűen csak előszedjük a másikat. Illetve azt se feledjük, hogy a metszőollóknak két típusa létezik, mellévágó és rávágó. 

Mindkettő más típusú növényekhez alkalmas: a rávágó például a friss, zöld állomány metszéséhez jobb választás, míg a mellévágó a keményebb, fásabb ágakhoz praktikusabb. Érdemes olyan terméket választani, aminek kényelmes a markolata és kellően éles. Kinek a kemény, kinek a lágy rugózású változat fekszik jobban, erre nincs egységes álláspont.

A lényeg az, hogy könnyen tudjuk dolgozni a kiszemelt eszközzel. Használat után ne felejtsük el megtisztítani a pengéket, így tegyük el a metszőollót!

Ágvágó

A metszőolló ugyan remek szolgálatot tesz a kisebb fák és bokrok megmetszésében, de a vastag ágú, terebélyes fákhoz már méretesebb eszközre lesz szükség. Az ágvágó hosszabb nyéllel és nagyobb pengékkel rendelkezik, így sokkal egyszerűbb dolgunk lesz vele. 

Ha a magasra nyúló fákat is meg akarjuk metszeni, akkor válasszunk teleszkópos kialakítású szerszámot, aminek a nyele akár több méter hosszúságúra is kihúzható! Így elkerülhetjük a létrán való balesetveszélyes egyensúlyozást.

Sövénynyíró

Egy formára nyírt, dús sövény a kert igazi éke lehet, egyfajta élő kerítés, ami nem csupán jól mutat, de még hasznos is. Ám mivel élő növényzetről van szó, ezért rendszeresen igazítani kell, hogy megtartsa a kialakított fazont. 

E célra használjunk sövénynyírót, amivel egyszerűen formázhatjuk a növényeket! Maradunk a jól bevált szögletes formánál, esetleg ívesebbre vesszük a figurát, netán szoborszerű műalkotásokat szeretnénk kialakítani? Csak rajtunk múlik! Egy precíz sövénynyíróval, ügyes mozdulatokkal és egy jó ötlettel nincs lehetetlen!

Ültetőszerszámok

Ne feledjük, hogy a tavasz az ültetés és a palántázás időszaka, ha nyárra szép virágokat és finom terményeket szeretnénk, azt most kell megalapozni. A palántázók, ültetőkanalak és -villák, talajlazítók ebben lesznek a segítségünkre.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5