Skip to main content
andrológiai mintaadás

A nemzőképesség vizsgálatára sokan jelentkeznek manapság. Nem mindenki tudja, mi is pontosan ilyenkor a teendő. Fontos tudni, hogy még a konzultáció előtt mintaadásra kell sort keríteni. De egyáltalán: hova érdemes fordulni a problémával?  

Cikkünkből kiderül, hogy milyen módokon lehet leadni a mintát, és mire kell figyelni, hogy az értékelhető legyen. Továbbá kitérünk arra is, hogy miért fontos az önmegtartóztatás a mintaleadást megelőzően. Eláruljuk azt is, hogy a Belvárosi Orvosi Centrumban andrológiai szakrendelés is működik, ahol magasan képzett andrológus szakorvosok várják a pácienseket diszkrét, kellemes környezetben előre egyeztetett időpontban.

Milyen módokon adható le minta?

Nem muszáj a helyszínen mintát adni, otthonról is lehet hozni. Azonban az utóbbi esetben néhány fontos szempontra kiemelt figyelmet kell fordítani. Például fontos, hogy a gyűjtő steril legyen, továbbá fontos, hogy maximum egy órán belül a levételt követően leadásra kerüljön.

Elengedhetetlen, hogy a minta testhőmérsékleten legyen a szállítás során, tehát semmiképp se legyen hűtve vagy melegítve. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy például zsebben szállítható, de semmi esetre sem szabad a táskába tenni vagy például a kalaptartóra. Erre azért kell kiemelt figyelmet fordítani, mert amennyiben lehűl a minta, lelassul a hímivarsejtek mozgása.

A helyszínen is lehet mintát adni, erre külön helyiséget biztosítanak

Mindemellett arra is figyelni kell, hogy a gyűjtő ne tartalmazzon vegyi anyagot, tehát nem szabad elmosni vízzel vagy valamilyen kemikáliával. Ha valaki nem szeretne mindezzel bajlódni otthoni körülmények között, a helyszínen is tud mintát adni, hiszen erre az intézmények külön helyiséget biztosítanak.

Van néhány feltétel, amelyeket komolyan kell venni annak érdekében, hogy vizsgálható legyen a leadott minta. Fontos, hogy a leadás napját megelőző 5 napban önmegtartóztatásra kerüljön sor.

Azonban arra is figyelni kell, hogy az önmegtartóztatás időszaka előtti napon mindenképpen kerüljön sor ondóürítésre. Az önmegtartóztatásnak azért van fontos szerepe, mert ha ez 3 napnál rövidebb, akkor torzulhat a vizsgálat eredménye, mivel alacsony lesz a spermiumszám a mintában. Azonban 7 napnál nem lehet hosszabb ez az időszak, mert ebben az esetben a hímivarsejtek minősége romlik.

A szakorvosok további vizsgálatokat kérhetnek

Az említettek mellett a leadás során arra is figyelni kell, hogy tilos kemikáliákat használni, a mintaadás előtt vizeletet kell üríteni, valamint kezet kell mosni és meg kell tisztítani a hímvesszőt, hogy a minta semmi esetre se szennyeződjön. Fontos, hogy kizárólag maszturbáció útján adható le minta, hiszen minden más mód esetén a minta értékelhetősége nem lesz megfelelő.

Covid-fertőzést követően 2-3 hónapot kell várni, és csak utána lehet menni SPG-re, azaz spermiogramra. Egyéb betegségek esetén is érdemes néhány hetet várni a gyógyulást követően, és csak azután sort keríteni a spermiumvizsgálatra.

A szakorvosok a vizsgálat eredményének kiértékelését követően további vizsgálatokat is kérhetnek, például SCSA, ROS, TAC vagy leukospermia vizsgálatokat.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5