Skip to main content
emag fűtés klímaberendezés

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A megnövekedett energiaköltségek miatt sok-sok család takarékosságra kényszerül, a vállalkozások egy része pedig komoly nehézségekkel néz szembe. Most igazán időszerű a kérdés, hogyan csökkenthetjük a fűtési költségeinket. Ismerkedjünk meg a fűtésre optimalizált klímák előnyeivel és hátrányaival. 

Kellemes hőérzet biztosítása

A korszerű klímaberendezések nagy hatékonyságú kompresszornak köszönhetően biztosítják az optimális teljesítményt. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy a készülékünk kellemes hőérzetet képes biztosítani nagyobb alapterületű lakásokban is, a méretezés azonban kiemelten fontos.

A fűtésre optimalizált klímaberendezések energiatakarékosak, ami napjainkban az egyik legfontosabb tulajdonságukat jelenti. Többféle megközelítésből magyarázható ezeknek a berendezéseknek a gazdaságos mivolta, de mindenekelőtt azt kell megemlíteni, hogy a működési sajátosságuknak köszönhetően 1 kW villamos energiából akár 4 kW hőenergiát képesek előállítani. A „hagyományos” fűtőberendezések esetében ez az arány gyakorlatilag egy az egyhez. Ettől függetlenül látni kell, hogy a különböző klímaberendezések energiahatékonysága változó; ezt részben az energiaosztály írja le, de a valóságban olyan tényezők is befolyásolják a tényleges hatékonyságot, mint a külső hőmérséklet, a falak és a hőszigetelés vastagsága, a nyílászárók milyensége, és természetesen a beállított hőfok.

Biztonság

A klímával történő fűtés teljesen biztonságos, gyakorlatilag a legbiztonságosabb mind közül. Értelemszerűen nem áll fenn a szénmonoxid-mérgezés veszélye, hiszen az élettérben nem történik égés, nincs felhevült fűtőszál sem, ami tüzet okozhatna. Ráadásul a korszerű készülékek olyan hűtöközeggel működnek, amelyek az R22 és az R410A gázhoz képest 75%-kal kisebb hatással van a globális felmelegedésre. A modern egykomponensű gázok nem csupán kisebb környezeti terhelést jelentenek, de újrahasznosíthatók is.

Nem mehetünk el amellett, hogy a klímaberendezés valódi kettő az egyben megoldást kínál. Télen fűt, nyáron hűt. Érdemes látni emellett, hogy a beltéri egységet a mennyezethez közeli részen kell elhelyezni, így nem foglal funkcionális teret.

Természetesen meg kell említeni a klímaberendezések hátrányos tulajdonságait is annak érdekében, hogy teljes képet kaphassunk a működésükről és a sajátosságaikról. Működés közben relatív nagy légmozgást gerjesztenek, ami a növeli a szálló por mennyiségét a levegőben. Az egészséges környezet fenntartása érdekében némileg gyakoribb porszívózásra és portörlésre lehet szükség. Egyeseket zavarhat a klímaberendezés által keltett morgó hang. A minőségi készülékek zajszintje kifejezetten alacsony, de azt nem mondhatjuk, hogy teljesen észrevétlen. Arról sem feledkezhetünk meg, hogy évente speciális tisztításra van szükség, amivel csökkenthető a megtelepedő kórokozók mennyisége. A beltéri egységekhez kültéri egység is tartozik, így biztosítani kell számukra a megfelelő helyet, illetve elhelyezést. Ez elsősorban a műemlékvédelem alá eső épületek esetében jelenthet problémát.

Összességében látható, hogy a klímás fűtés előnyei jelentősen megelőzik a hátrányokat, így nagyszerű választást jelenthetnek az energiatakarékosság javítása során.

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Lucio Alfonsi képe a Pixabay -en.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5