Skip to main content
környezetbarát tisztítószer szőnyeg

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Manapság a boltok polcai roskadoznak a különböző kémiai tisztítók és vegyszerek alatt – azonban a környezettudatos szemlélet elterjedésével ezek egyre inkább háttérbe szorulnak. 

Előtérbe kerülnek ugyanakkor a természetes megoldások, amelyeket otthon, akár fillérekből is elő tudunk állítani. Ezek amellett, hogy igen hatásosak, nem terhelik meg a természetet – akkor sem, ha a lefolyóba kerülnek –, de még a családtagjainkra, így a gyermekekre vagy a kisállatokra sem veszélyesek.

Az alábbiakban kitérünk arra, hogy hogyan érdemes megválasztani a szőnyegeinket, majd részletesen elemezzük, hogy az egyes foltoknak hogyan és mivel érdemes nekiesni!

Válasszunk okosan!

Manapság már olyan széles a szőnyegkínálat, hogy bárki megtalálhatja a neki tetsző darabokat: shaggy, klasszikus, elegáns, mintás és modern szőnyegek – csak győzzünk válogatni!

A megjelenés azonban nem az egyetlen aspektus, amire oda kell figyelnünk: a praktikum is számít. Először is, figyelembe kell vennünk, hogy melyik helyiségbe szánjuk a szőnyeget, hiszen nem ugyanolyan anyag való a fürdőszobába, a gyerekszobába vagy éppen a nappaliba. Azzal is számolnunk kell, hogy mennyire lesz kitéve az adott darab a külső hatásoknak: gyakran átjárunk azon a részen, ahová szánjuk? Esetleg az étkezőasztal alá tervezzük, ahol bármikor foltossá válhat? Na és persze: van kisgyermekünk, aki még nem igazán tud vigyázni a környezetére? Esetleg kisállattal is osztozunk a lakáson?

Ezeket a kérdéseket végiggondolva dönthetünk könnyen tisztítható, praktikus darabok mellett, amelyek rövid szálakból készülnek. A kevésbé „húzós” részekre – például a hálószobába, ahol nincs étkezés, játék és a kutyát vagy macskát sem engedjük be – pedig bátran választhatunk bármilyen típust. Ha így teszünk, akkor sok fejfájástól kímélhetjük meg magunkat. Ám ha minden óvintézkedés ellenére megtörténik a baj, az alábbi természetes tisztítószerekhez bármikor nyúlhatunk.

5 környezetbarát folttisztító szőnyegekre

Képzeljük csak el: megérkezik álmaink modern szőnyege, elhelyezzük a nappaliban, majd egy pohár borral eldőlve, a kanapéról csodáljuk a mesterművet. Ekkor azonban lehuppan mellénk a párunk vagy a gyerek, a bor pedig kilöttyen az új kedvenc kiegészítőnkre… És ez csak egy példa a millió lehetséges kihívásra, amivel szemben találhatjuk magunkat! Ilyen esetekre nem árt, ha van a tarsolyunkban néhány praktika, amelyekkel megmenthetjük a szőnyegeinket. Nézzük, melyek ezek!

Alkohol

Itt már nem a vörösborra gondolunk, sokkal inkább a tiszta sebbenzinre vagy vodkára. Ezek ugyanis képesek felvenni a harcot a makacs olaj- és zsírfoltokkal. Töltsünk meg egy szórófejes üveget valamelyik folyadékkal, fújjuk be a foltot, hagyjuk hatni pár percig, majd egy természetes szappannal súroljuk át a felületet. Végül itassuk fel az elegyet egy nedves ruhával, amíg már nem szappanos a felület és a folt el nem tűnik!

Szódabikarbóna

Ez a találmány valódi csodaszer! Nemcsak gyomorbántalmakra jó vagy egy fehér szövetcipő kisúrolására, de még folttisztításra is a szőnyegeken. Szórjuk be bőségesen a foltos szálakat vele, hagyjuk hatni legalább 6 órán keresztül, majd porszívózzuk fel! Az esetleges maradványokat egy sebbenzinnel benedvesített ruhával távolíthatjuk el. Ez a módszer egyébként nemcsak foltokon alkalmazható, hanem a szőnyeg esetleges kellemetlen szagának eltávolítására is.

Hidrogén-peroxid

Szintén sokszínű csodaszer a hidrogén-peroxid, ami egyszerű mosogatószerrel elegyítve a szőnyegeken található foltokon is hatásos. Legyen szó teáról, kávéról, kóláról, borról vagy valamilyen gyümölcsléről, ez a keverék bármit képes kiszedni. Egy evőkanál mosogatószert adjunk két evőkanál hidrogán-peroxidhoz, majd miután a nedvességet leitattuk a foltról egy tiszta ruhával, tegyük rá ezt az egyveleget. Dolgozzuk be a szálak közé a keveréket, majd nedves ruhával töröljük át – addig ismételjük ezt, amíg a folt teljesen el nem tűnik!

Jégkocka

Ha olyan makacs foltokkal állunk szemben, mint a rágógumi-maradvány vagy a gyanta, használjuk a hűsítés erejét! Először szedjünk le annyit a ragacsból, amennyit csak tudunk, aztán tegyünk a maradékra egy zacskó jeget! Amikor a felszín megkeményedik, könnyebben le tudjuk szedni a többi maradványt is.

Fehérecet

Ha kisállatokkal vagy kisgyerekekkel élünk együtt, jól jöhet egy olyan recept, ami hatásosan kezeli a vizeletmaradványokat. Erre tökéletes a fehérecet: keverjünk el egy részt ecetet két rész vízzel egy szórófejes üvegben! Miután a nedvességet felitattuk, mehet rá az elegy, amit aztán felitatunk egy tiszta ruhával.

Láthatjuk tehát, hogy egyáltalán nem nehéz vagy bonyolult egy-egy természetes trükkel a folttisztítás, csak ismernünk kell a helyes eljárást! Mielőtt viszont bármelyik fenti módszer kipróbálnánk, érdemes megnéznünk, hogy a gyártó milyen módszereket tilt a szőnyeg anyaga és csomózása alapján, nehogy kárt tegyünk benne!

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Semevent képe a Pixabay -en.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5