Skip to main content
újrahasznosítás jolnyomjuk.hu

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Kétség nem férhet hozzá, hogy a molinókra, óriásplakátokra és egyéb reklámeszközökre szükség van, hiszen ezek segítik a vállalkozásokat abban, hogy a termékeik, szolgáltatásaik hírét eljuttassák a potenciális vásárlóikhoz. 

Mivel azonban a reklámkampányok időszakosak, ezek az eszközök elég gyorsan érvényüket veszítik, így pedig joggal merülhet fel, hogy a fenntarthatóság szempontjainak nem felelnek meg.

Az aktualitásukat vesztett hirdetőeszközök életciklusát azonban számos kreatív újrahasznosítási ötlettel meghosszabbíthatjuk, ezáltal pedig a környezetterhelő hatásukat is csökkenthetjük. Cikkünkben tippeket adunk, hogyan lehelhetünk új életet a funkciójukat betöltött molinókba.

Reklámeszközök újratöltve – divat az upcycling

A PVC-ponyva, azaz molinó készítése az egyik leghatásosabb marketingeszköznek számít az offline térben, nem véletlen, hogy a kisebb cégektől a multikig szinte minden vállalkozás előszeretettel él vele. Az utóbbi időben azonban a divat, illetve dizájn berkekben is megnőtt az érdeklődés a molinók iránt – igaz, egy kicsit más célból.

Szerencsére napjainkra már annyira fontossá vált a környezettudatosság, hogy a legnagyobb divatházak is arra törekszenek, hogy a lehető legkörnyezetkímélőbb módon gyártsák le ruhakollekcióinkat. De mint ahogy az a legtöbb esetben lenni szokott, ezúttal is a „föld alól”, vagyis a kisebb cégektől indultak el a trend első hullámai.

Az upcycling, vagyis az értéknövelő újrahasznosítás koncepciója már jó pár éve szerves részét képezi a kiegészítőket, dizájntárgyakat készítő kisebb alkotóműhelyek tevékenységének Magyarországon is. Bakelitlemezből gyártott faliórák vagy szemüvegkeretek, bicikli kerékbelsőjéből varrott pénztárcák, ékszerek PET-palackokból, és persze reklámponyvából készült dizájntáskák, bútorhuzatok – talán már velünk is szembejöttek az ilyen és efféle tárgyak.

Ezek az egyszerre divatos és környezettudatos megoldások pedig minket is arra sarkallhatnak, hogy a hirdetési kampány lejártával újrahasznosítsuk az egyébként kidobásra ítélt molinókat. Nézzük, mi mindent hozhatunk ki a reklámponyvákból!

Csináld magad megoldások a molinók újrahasznosítására

Készítsünk táskákat, bevásárlószatyrokat!

Talán a legkézenfekvőbb újrahasznosítási módja a molinóknak, ha táskákat vagy nagy méretű bevásárlószatyrokat, tote bag-eket varrunk belőlük. A teherbírás fontos szempont a táskáknál, így a strapabíró PVC kétségkívül jó alapanyagnak bizonyul. De hasonlóképpen készülhetnek a molinókból pénztárcák, tolltartók, laptoptáskák vagy akár irattartó mappák is. A céges eseményeken akár szuvenírtárgyként is kioszthatjuk ezeket ügyfeleinknek.

Gyártsunk virágtartókat!

A PVC-ponyvák ideálisak lehetnek földre helyezhető vagy akár falra akasztható virágcseréptartónak is. Helyettesíthetik a kaspókat, de akár közvetlenül is ültethetünk bele. Egyedi kivitelű növényfalrendszert szeretnénk kiépíteni? Készítsük a növények gyökereit tartó zsebeket az újrahasznosított molinóból!

Használjuk takaróponyvaként!

Ebben az esetben természetesen a molinó mérete is mérvadó, de ha kellőképpen nagy anyagfelület áll a rendelkezésünkre, akkor remek megoldást jelentenek arra, hogy megóvjuk a csapadéktól, UV-sugárzástól, portól és egyéb szennyeződésektől értéktárgyainkat, legyen az autó, kerti szerszámok vagy bútorok. De a virágoskerteknek is védelmet jelenthet az erős esőzéssel, jéggel szemben.

Varrjunk belőlük bútorhuzatot!

A kültéri bútorok esetében a praktikus szempontokra is nagy hangsúlyt kell fektetnünk. A PVC-ponyvák vízállóak és rendkívül tartósak, ezért bútorhuzatként újraértelmezve remek választásnak bizonyulnak a kültéri rendezvényeken, medenceparton, kávézók, éttermek, klubok kerthelyiségeiben, teraszain a kanapék, fotelek és egyéb ülőalkalmatosságok esetében.

Vágjuk fel ajtófüggönynek!

Az ajtófüggönyök nagyszerű megoldást jelentenek a nyári időszakban a rovarok kint tartására, miközben a szabad légmozgást nem akadályozzák. A megfelelő méretű reklámponyvákból könnyedén készíthetünk egyedi mintás, színes ajtófüggönyt is.

Adományozzunk molinót iskoláknak, óvodáknak!

Ha nem érezzük magunkban a késztetést, hogy mi magunk kreatívkodjunk a már lefutott reklámmolinóinkkal, azzal is jó szolgálatot teszünk, ha iskoláknak vagy óvodáknak ajándékozzuk. A kézműves foglalkozások alkalmával ugyanis nagyszerű alapanyagnak bizonyul majd, és az intézménynek is nagy segítséget jelent, hogy ennyivel is csökkentheti az anyagbeszerzési költségeit. Emellett a vállalkozásunk hírnevét is öregbíti egy ilyen gesztus.

Összességében tehát kijelenthetjük, hogy ugyan a reklámcélú molinó készítése – a hirdetett tartalom gyors elévülése miatt – önmagában nem is éppen környezetbarát megoldás, de ha megtaláljuk a módját, hogy újrahasznosítsuk, csökkenthetjük vállalkozásuk ökológiai lábnyomát.

A nyitókép csak illusztráció, forrás: PublicDomainPictures képe a Pixabay -en.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5