Skip to main content
WEBoptim Google kereső helyezés seo

A kép csak illusztráció (Forrás: Unsplash)

Nincs elég bevétele, vásárlója online boltjának, és nem tudja, mi lehet az oka? 

Online marketing szakértőként segíthetünk személyre szabottan véleményt mondani weboldaláról, és konkrét tanácsokat adni, hogy webshopja a fejlődés útjára lépjen.

De általánosságban, a legtipikusabb problémák az alábbiak

- kevés a látogató a weboldalon

- kevés a vásárlás a weboldalon (ebben az esetben vannak felhasználók a weboldalon, de nem vásárolnak vagy nem eleget)

Mindkét fenti problémán lehet segíteni, de más a megoldás

Ha van elég felhasználó a weboldalon, de nem vásárolnak, annak szerteágazó okai lehetnek. A leggyakrabban pl.:

- túl drágák a termékek a versenytársakhoz képest (esetleg a termék maga nem drágább, de a szállítás pl. igen)

- nem tűnik ki a webshop a versenytársak közül, nincs okuk a vásárlóknak az Ön webshopját választani

- a felhasználóknak nincs bizalmuk a bolt iránt, ezért nem vásárolnak

- technikai problémába ütköznek (pl. elakadnak a vásárlási folyamat során egy technikai hiba miatt)

Természetesen lehetnek még más hibák is, akár apróságok és kevésbé tipikus gondok is. Fenti problémák között, ami nem stratégiai eredetű, annak megoldására többek között egérkövető elemzés, webergonómiai elemzés, tesztelések, technikai paraméterek vizsgálata stb. áll rendelkezésünkre.

Ha kevés látogató van a weboldalon, a keresőoptimalizálás az egyik lehetséges megoldás, mely révén pl. a Google találati listájában előre kerülve többen találkoznak a webshopjával. Lehetséges fizetett hirdetések révén is vásárlókat szerezni, vagy közösségi média oldalakról, de ezek is pénzbe kerülnek. Stratégiai kérdés és a webshop jellegéből adódik a válasz arra, hogy kinek melyik csatornáról érdemes próbálkoznia a vásárlók elcsábításával.

A keresőoptimalizálás hosszú távú folyamat, jó esetben már néhány hónap után látható javulás, de vannak olyan projektek is, melyeknél lassabban jönnek az eredmények. Pozitív változásnak azonban már egy hónap után is kellene látszódnia (még ha bizonyos mérőszámokon lehet csak látni azt). Mindez persze csak akkor, ha minden a SEO projekt terveknek megfelelően történik.

Gyors javulás érhető el keresőoptimalizálás terén, ha például egyetlen apró, de laikus számára láthatatlan probléma miatt nincsenek jó pozíciói a weboldalnak. Több projektünknél is előfordult már, hogy a rossz keresőbeli helyezéseknek egyetlen oka volt csak, és miután megtaláltuk és orvosoltuk, egyből javultak az eredmények. Ez történt eljegyzési gyűrűket és karikagyűrűket árusító ügyfelünk, és egy nyomdaipari vállalkozás weboldala esetében is.

Akkor is viszonylag gyors eredmény érhető el, ha minden ideális: egyedi és minőségi termék, megfelelő ár, szakértő eladó, jól definiált piaci szegmensre szabott kínálat, megfelelően működő és megtervezett webáruház, jól működő ügyfélszolgálat (visszatérő vevők miatt fontos). Ilyen projektünk volt például fogászati kellékeket kínáló ügyfelünk esetében.

Ha nagy a verseny egy adott területen, akkor SEO-ban általában több időre van szükség, de ha ideálisak a körülmények, 6 hónap után kell már eredménynek lennie. Ez történt női fehérneműket árusító ügyfelünknél is.

Sikersztorik

Eljegyzési gyűrűket és karikagyűrűket árusító weboldal

Eljegyzési gyűrűket és karikagyűrűket árusító ügyfelünk azzal keresett meg minket, hogy egyáltalán nincsen aktivitás a weboldalán. Nagyon hamar kiderült, hogy ennek egy nagyon nyomós oka volt: a weboldal fejlesztője benne hagyta azt a kódsort a weboldalban, ami kitiltotta a robotokat (így a Google robotjait is) a weboldalról. Ezáltal webáruházát nem indexelte a Google, azaz nem listázta a keresések során. A robotok számára ezt az alapvető információt adó kódsor helyes beállításával az ügyfél problémája lényegében meg is oldódott.

Nyomdaipari vállalkozás weboldala

Ügyfelünk nyomdaipari vállalkozásának weboldal esetében a domain név okozta a problémát. A valami.hu/hu forma használatával ügyfelünknek valójában két db főoldala volt, és a valami.hu egyből átirányította a felhasználót a valami.hu/hu-ra. Ez a Google szemében azért jelent hátrányt, mert amikor indexeli a weboldalnak a legfontosabb részét, azaz a főoldalt, azt fogja tapasztalni, hogy tartalomhiányos. Azaz csak egy ugrást (átirányítást) tartalmaz, így gyakorlatilag tartalom nélküli a főoldal. Pedig a főoldal, és az azon lévő szövegek, képek, menüpontok – értelemszerűen – nagyon hangsúlyosak, fontosak. Egy cég főoldal nem lehet üres.

Fogászati kellékeket kínáló ügyfelünk

C esetben ügyfelünk induló, új vállalkozásához jó volt a marketing stratégia, egyedi volt a termék és megfelelő az ár-érték arány. A piacon nem volt túl sok szereplő, a meglévő versenytársak közül pedig kitűnt a cég néhány paraméterben. WordPress alapú weboldala tökéletesen volt felépítve, valamint egyedi designt készíttettek hozzá grafikussal. A SEO projekt során a feladatunk a kulcsszavak meghatározása volt, majd az off-page és on-page SEO lépésein haladtunk végig, mely során kiváló és segítőkész webfejlesztővel dolgozhattunk együtt. Négy hónap után már a Google első 5 találata között volt a weboldal szinte az összes kulcsszóra (igaz, nem volt 30-nál több kulcsszó).

A kép csak illusztráció, forrás: Photo by Headway on Unsplash 

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5