Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Unsplash)

A vitaminok nélkülözhetetlenek az egészséges élethez, ezért minden egyes nap biztosítanunk kell őket szervezetünk számára.

Akár egyetlen vitamin hiánya is súlyos tünetekhez vezethet, ezért soha nem szabad félvállról venni a vitaminok fontosságát és az egészséges táplálkozás szerepét. Melyek a vitaminhiány legfőbb jelei? Alábbi cikkünkből pontosan kiderül!

Fáradékonyak vagyunk

A gyengeségérzet és a túlzott fáradékonyság a vitaminhiány egyik legszembetűnőbb tünete. Persze a gyengeség hátterében számos egyéb, akár súlyos ok is meghúzódhat, azonban a legtöbb esetben szerencsére nem kell a legrosszabbra gondolni. Ugyanis nagyrészt a B-vitamin vagy éppen a C-vitamin hiánya okoz fáradékonyságot, amelynek pótlásával már néhány nap után érezhető a javulás.

TIPP: Multivitaminok segítségével könnyedén biztosíthatjuk a napi vitaminszükségletünk jelentős részét. Természetesen az étrend-kiegészítők még nem helyettesítik az egészséges és változatos, vitaminban dús táplálkozást, azonban az év 365 napján hozzájárulnak egészségünk megőrzéséhez.

Töredezik a hajunk és a körmünk

Hajunk és körmünk állapota sokat elárul az egészségünkről. A töredezésnek számos oka lehet, de vitaminhiány esetén valószínűleg a B7-vitaminból nem kap eleget a szervezetünk. A B7-vitamin (biotin) egyik fontos feladata, hogy a tápanyagot energiává formálja, ezért a haj és a köröm töredezése mellett fáradtság és izomfájdalom, illetve az ujjakban és lábakban érezhető bizsergés is jelentkezhet, ha hiányt szenvedünk belőle.

A B-vitaminok az idegrendszer támogatása mellett az immunrendszert is erősítik, ezért rendkívül fontos a pótlásuk. Érdemes B-vitamin komplex szedésével pótolni a szükséges mikrotápanyagokat, amelyet akár egy multivitamin készítménnyel is kombinálhatunk.

Izomgörcsök keserítik meg a mindennapjaink

Az izomgörcsök és a nyughatatlan láb szindróma (RLS) teljesen tönkretehetik a mindennapokat és az éjszakákat, hiszen a munkateljesítményünket és az alvási minőségünket is jelentősen rontják. Habár az RLS konkrét oka a tudomány jelenlegi állása szerint még nem ismert, de jó eséllyel vashiány, illetve C-, E- és D-vitamin-hiány is okozhatja.

Ha izomgörccsel küzdünk, azonnal biztosítsuk a vitamin utánpótlást, illetve egészítsük ki az étrendünket magnézium készítménnyel is. Ha ezekre odafigyelünk, néhány héten belül enyhülhetnek és meg is szűnhetnek a kínzó görcsök.

Alig van étvágyunk

Az étvágytalanság oka emésztőrendszeri probléma és akár súlyos betegség is lehet, de gyakran csak egyszerű vitaminhiány miatt nem kívánjuk még a kedvenc ételeinket sem. Ha rossz az étvágyunk, mindenképpen növeljük a B12-vitamin bevitelét, hogy javítsuk az anyagcserénket. Szerencsére a B12-vitamintól még nem lesznek falási rohamaink, így nem fogunk elhízni, ellenben egészséges étvágyat teremthetünk.

Kutatások szerint a B12-vitamin rendszeres pótlásával néhány hónapon belül jelentősen javulhat az étvágyunk. Azonban ha az étvágyunk szinte egyik pillanatról a másikra csökkent jelentősen, és komoly súlyvesztéssel is jár, ne halogassuk az orvos felkeresését.

Rosszul alszunk

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás elengedhetetlen az egészséges és energikus mindennapokhoz. Ha csak nagyon nehezen bírunk elaludni, és minden éjszaka hosszú órákig forgolódunk az ágyban, gondoskodjunk a C-vitamin és a B1-vitamin beviteléről is. Ezek a vitaminok ugyanis bizonyítottan elősegítik a pihentető alvást.

TIPP: Törekedjünk napi 7-9 órányi alvásra. A szervezetünknek ugyanis időre van szüksége a regenerálódáshoz, ezért kerüljük a napjainkban divatos, csupán 5-6 órás alvásidőt, hiszen a kevés alvás hosszú távon garantáltan gyengeséghez fog vezetni. Tegyük rendbe az alváshigiéniánkat is, azaz próbáljunk minden nap ugyanabban az időpontban kelni és feküdni. Alvás előtt 2 órával pedig mellőzzük az elektronikus eszközök használatát, vagy legalább állítsuk éjszakai fény üzemmódra a telefonunk, számítógépünk és TV-nk képernyőjét.

Jelentősen romlik a látásunk a sötétben

Ha a szürkület beköszöntével szinte rohamosan romlik a látásunk, annak kiváltó oka akár a helytelen étrend is lehet. Az éjszakai vakság vagy farkasvakság további jellemzője, hogy sötétedés után csak nagyon nehezen képesek a szemeink alkalmazkodni a gyenge a fényviszonyokhoz. A farkasvakságot az esetek többségében az A-vitamin (retinol) hiánya okozza, ezért ha a fenti panaszokat tapasztaljuk, külön figyeljünk oda a pótlására.

Az A-vitamin-hiány további tünetei a bőrszárazság és a szemszárazság, illetve a legyengült immunrendszer is. Ha nem kap elég retinolt a szervezetünk, akkor sokkal hajlamosabbak vagyunk a fertőző betegségek elkapására is, és a sebeink is nagyon nehezen gyógyulnak.

Figyeljünk tudatosan testünk jelzéseire, hiszen számos panasz mögött vitaminhiány húzódik meg. Táplálkozzunk egészségesen és kiegyensúlyozottan, illetve válasszunk a multivitaminok közül is egy magas vitamintartalmú készítményt, hogy szervezetünk számára minden nap biztosítsuk a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. Tegyünk meg mindent egészségünk érdekében, hogy a napjaink energikusak és kiegyensúlyozottak legyenek!

A kép csak illusztráció, forrás: Photo by Nastya Dulhiier on Unsplash 

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5