Skip to main content
VIVE TEXCELLENCE újrahasznosított textil pad

Megérkezett Magyarország első, csaknem 100 százalékban újrahasznosított textílhulladékból készült kültéri padja.

A rendkívül hangulatos megjelenésű VIVE TEXCELLENCE kültéri pad Budakeszi egyik civil közösségéhez érkezett a lokálpatrióta magyarországi disztribútor felajánlásával. A cég - a közösség kérésére - az egyik helyi iskola udvari padjainak felújításában is részt vállalt.

A recycling technológia és főként a textilhulladék újrahasznosítása kiemelt fontosságú a mai modern, pazarló fogyasztási szokásokkal teli világban. Például egyetlen darab póló előállításához 2700 liter víz szükséges, amelyből egy átlagos ember 2 és fél évig jutna ivóvízhez. Emellett a textilgyártás a globális vízszennyezés 20 százalékáért felelős. Világviszonylatban az összes hulladék 70-80 százalékát is kiteheti a textilhulladék, mely problémát eleddig “jobb esetben” égetéssel oldották meg.

De elrettentő példaként említhetnénk például a chilei Atacama-sivatagot, ahol a fast fashion ruhákból több ezer tonna textilhulladék halmozódott fel, amely már az űrből is jól látható.

A fentiek fényében kiemelt fontosságú a textilhulladék újrahasznosítása, melyre a lengyel, kielcei székhelyű cég  - több mint 10 éves kutatás után - igazán innovatív és megnyugtató megoldást talált. A felhasznált kompozit anyagoktól függően 95-100 százalékban újrahasznosított textilhulladékból készülnek termékeik, melyek az építőiparban használt fa alternatív helyettesítői.

Azon felül, hogy - az egyelőre különösen védett - technológia világviszonylatban is egyedülálló, a késztermék - laboratóriumi mérésekkel igazoltan - 40 százalékkal erősebb és strapabíróbb a hozzá hasonló fa, műanyag, WPC, thermo-wood, stb. termékekhez képest.

Utcabútorként szinte megrongálhatatlan és telepítése után évekig semmilyen karbantartást nem igényel, ezzel jelentős költségeket takarítva meg. Lepereg róla a festék, olaj és zsír, ütésálló, tartós és rugalmas. Különösen ellenálló a környezeti hatásokkal szemben, így jól viseli a szélsőséges időjárást, valamint ellenáll a gombának, penésznek, savaknak, sóknak és egyéb biológiai tényezőknek.

Építőanyagként is verhetetlen tulajdonságokkal bír. Bár textilhulladékból készült, teljesen taszítja a vizet, így akár stégek tartószerkezeteként vagy akár vízpartok védelemeként is használható, mely által hosszú távon sem kerülnek káros anyagok a vízbe. Nem utolsó sorban oly módon és olyan hétköznapi eszközökkel lehet megmunkálni, mint bármely asztalosipari anyagot.

Mindezeken felül az esetlegesen megrongálódott terméket a gyár - a speciális technológiának köszönhetően - ismételten újra tudja hasznosítani.

Célkitűzésünk, hogy a jövőben sokkal kevesebb fát kelljen kivágni az épített környezetünk, a bútoripari gyártás és pazarló életvitelünk miatt. A fast fashion termelésnek egyhamar nem fogunk tudni gátat szabni, de az ott termelődött hulladékot újrahasznosított és környezettudatos módon fel tudjuk használni. Hosszú távon szeretnénk elérni, hogy - az egyelőre hét lakat alatt őrzött - VIVE TEXCELLENCE technológiát a gyártó világszerte mindenki számára rendelkezésre bocsássa - tudtuk meg a disztribútor cég képviselőjétől.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

TOP 5