Skip to main content
láncfűrész vásárlás szempontok

Szükséged lenne egy minőségi gépre, de nem tudod milyen típusú láncfűrész lenne a legjobb a ház körüli munkálataidhoz? Jön az ősz és még nincs meg a kert rendbetételéhez, tisztításához, vagy a fa vágásához szükséges szerszám? 

Ebben a cikkben részletesen kifejtjük a Szerszámkell.hu szakértőinek segítségével, hogy milyen szempontokat érdemes számbavenned, mielőtt kiválasztod a láncfűrészed.

Amikor szerszámot választunk, akkor a legfontosabb, amit végig kell gondolnunk, hogy milyen munkához szeretnénk használni. Mérd fel, hogy reálisan mit szeretnél a jövőben csinálni a láncfűrészeddel, hisz nem mindegy, hogy rendszeresen fákat kell kidöntened, fél méter átmérőjű törzseket vágnod, esetleg évente egyszer felvágnod aranynyi átmérőjű tüzifát, vagy a kertben itt-ott levágni pár centis ágakat, gallyakat. Ez mind-mind külön feladat, amit célszerszámmal a legkényelmesebb elvégezni.

Láncfűrész választási szempontok

Fontos szempont lesz a meghajtás típusa, itt három változatot különböztethetünk meg, mindegyiknek megvan a maga előnye, hátránya.

Benzines láncfűrész – jellemzően ezek a legerősebbek, hordozhatóak, „végtelen” hosszú ideig üzemeltethetőek. Ugyanakkor hangosabb, szennyezőbb és karbantartás igényesebb, mint két kisebb társa. Azoknak ajánljuk, akik sokat és rendszeresen használják, erdészeti munkákat végeznek, vagy fontos számukra a mobilitás.

Elektromos láncfűrész – könnyű, minimális karbantartási igénye van, megfelelően erős, hogy vastagabb fákkal is elbírjon. Hátránya, hogy a vezeték miatt helyhez kötött. Azoknak ajánljuk, akik ház körüli munkákra használnák és nem szempont, hogy áramforrás közelében kell lenni vele.

Akkumulátoros láncfűrész – roppant könnyű és csendes, pofonegyszerűen működtethető, a mai modern akkumulátoroknak hála pedig viszonylag jó üzemidőt ki tudunk hajtani belőlük. A benzineshez hasonlóan nem leszel helyhez kötve amíg fel van töltve az akksi. Hátránya, hogy jellemzően gyengébb motorral szerelt, nagyon vastag ágakhoz nem ajánlott. Ezen kívül az akkumulátor kapacitása véges, nem teszi lehetővé az órákig tartó munkát. Azok számára ideális, akiknek kisebb telke van, ahol vékonyabb ágakat akarnak vágni. (Előny ha egyéb gépeid is akkusak, sok gyártónak vannak egymással kompatibilis szerszámai, így az akkut is át tudod akár rakni egy fúrógépből, vagy fűnyíróból)

Amennyiben sikerült eldönteni, hogy milyen meghajtású láncfűrész lesz számodra az ideális, akkor jöhetnek még egyéb szempontok, amelyet meg kell fontolnod.

Ezek a következők lehetnek (fontossági sorrend nélkül)

Teljesítmény – minél nagyobb a teljesítmény, annál erősebb a gép és annál vastagabb ágakkal bír el a szerkezet. Ez együtt jár a gép súlyának a növekedésével is! Elektromos gépeknél wattban, benzineseknél lóerőben adjuk meg a motor erejét, elektromos láncfűrészeknél 2000W, benzineseknél 2-3 lóerő közötti teljesítmény az, ami a hétköznapi használatra elegendő lehet.

Vágási hossz – tipikusan a 30-40 centiméter hossz az, ami kisebb ház körüli munkáknál elégséges szokott lenni, ettől nagyobb gépek már feleslegesen nagyok, azok már leginkább erdészeti munkákhoz ajánlottak. Az ettől kisebbek is el lehet boldogulni, amennyiben nem kell nagyon sokat, nagyon gyorsan vágni akkor elegendőek lehetnek akár a 20 cm-es gépek is.

Súly – nem mindegy milyen nehéz géppel kell dolgoznod, a kényelmes használatot meghatározza a te erőnléted mellett az is, hogy milyen helyzetben, mennyit kell vágnod. Egy fűrészbak mellett kell derékmagasságban vágnod 1-2 órán keresztül, vagy bokrok alatt mászkálva a fejed fölé emelve fűrészelsz?

Gyártó – több nagy és jól ismert gyártó mellett rendelkezésre állnak kisebb, vagy itthon talán még kevésbé ismert gyártók is, a kínálat pedig hatalmas. Érdemes utánaolvasni a gyártónak, valamint a konkrét típusnak is, amit kiszemeltél. A legismertebb láncfűrész gyártók, amellyekkel nem fogsz mellé azok az AL-KO, Fiskars, Hecht, Makita, Ruris, de a Szerszámkell oldalán további elektromos láncfűrészek és benzines láncfűrészek is várnak ezeken felül.

Karbantartási igény – ahogy feljebb említettük, az elektromos, akkus gépeknél minimális karbantartásra van szükség, ezeket elegendő használat után szétszedni és megtisztítani, a láncot megélezni, valamint a lánckenő olajat utántölteni. Benzines gépek esetében plusz feladat még magának a motornak a karbantartása is. Olvass utána pontosan minden esetben, hogy milyen tennivalók vannak ezekkel.

Végezetül a szerszámra szánt büdzsé lesz még egy fontos faktor. Itt is áll a mondás, hogy olcsó húsnak híg a leve, érdemes nem a kínálat aljáról választani, hogy elkerüld az esetlegesen felmerülő kompromisszumokat, bosszúságokat.

Egy jó középkategóriás géppel a legtöbb kiskert tulajdonos kényelmesen elboldogul és hosszú távon is nagyszerű szolgálatot tehet a ház körül egy szuper láncfűrész.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Hans Linde képe a Pixabay -en. 

TOP 5