Skip to main content
LEDes lámpa

A kép csak illusztráció (Forrás: Freepik)

A mai gazdasági viszonyok között meggondoljuk, hogy mit és mikor csinálunk. A szokásainkat érdemes átgondolni, ugyanis a berögződések újraírásával spórolni is lehet. 

Nemsoká ránk köszönt az ősz azzal a jellemzőjével, amely miatt a hidegebb évszakokat kevésbé kedvelünk. Az egyre rövidebb nappalok miatt kevesebb napfényhez jutunk, de az otthonunk is sötétebbé válhat, hacsak nem kapcsolunk villanyt. Az energiafogyasztás mérséklése és az otthonunk megvilágítása együtt lehetetlennek tűnhet, de nem így van.

Lámpák és energia felhasználása nélkül is világosabbá tehetjük otthonunkat. Hogyan?

 - Az nem kérdés, hogy a redőnyt és a reluxát felhúzod, a sötétítő függönyt széttárod, de ha ennél is többre vágysz, akkor cseréld le a függönyt könnyű és világos anyagra, hogy a fény bejuthasson a helyiségekbe. Kipróbálhatod, hogy természetes anyagú árnyékolókat használsz (bambusz, nád), mert ezek is jól áteresztik a fényt és a természet közelségének élményét nyújtják.

 - A falakon használt színek hatással vannak ránk, ezért érdemes megválasztani, hogy milyenre festec. Ugyanakkor a világos színek azért jók, mert optikailag növelik a teret, megnyugtatnak és világosabbá teszik a helyiségeket. A csempékben is így gondolkodhatsz.

 - A világos színű bútorok is segítenek abban, hogy az otthoni környezeted ne legyen nyomasztó és lehangoló.

 - Használhatsz fényes, világos textíliákat. A világos színű szőnyeg ugyan lehet kényes, de az biztos, hogy úgy teszi meleggé az otthonodat, hogy közben javul a tér világossága. Ha nagyobb átalakítás előtt állsz, akkor a padlóra világos járólapot válassz.

 - Használj tükröket. Az optikai növelés mellett a fény visszaverésében is segítenek.

 - Szerezz be világítótesteket, lámákat, de hogy energiahatékony is maradj, alkalmazz ledes lámpat, mert energiatakarékosak, ráadásul élettartamuk jóval hosszabb, mint a hagyományos izzóké. Olyan extra szolgáltatást is nyújthatnak, mint távoli vezérlés, a színek és tónusok változtathatósága. Még a LED lámpák használata mellett is csak ott világíts, ahol tartózkodsz.

 - A növények életet visznek minden otthonba, ráadásul jobb hangulatot keltenek, tisztítják a levegőt, így kellemesebbé teszik a helyiséget. Arra ügyelj, hogy ablak elé ne rakd, mert ugyanúgy felfoghatják a beáramló fényt.

 - Rendszeres takarítással tisztán tarthatod a közvetlen életteredet. Szabadulj meg minden feleslegestől, amelyek elállják a fény útját vagy zsúfolttá teszik a helyiségeket.

 - Ha van teraszod, erkélyed, azt is tedd levegőssé, hogy onnan is szabadon áramolhasson a fény.

Szponzorált tartalom - Hirdetés (x)

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Freepik

TOP 5