Skip to main content

A vámosok egyre többször találkoznak olyan, Távol-Keleten feladott postacsomaggal, amelyben Hoodia tartalmú áru található. A hatóság szerint a Hoodia veszélyeztetett növényfaj, behozatalához külön engedély szükséges, így ennek hiányában minden ebből készült terméket lefoglalnak a pénzügyőrök.

A NAV az idén eddig 63 esetben több mint 10 ezer dobozba csomagolva, több mint 310 ezer darab Hoodia tartalmú kapszulát foglalt le. Mint közleményükben írják: a csomagokban növekvő számban találnak „P57 Hoodia Cactus Slimming Capsule” elnevezésű táplálékkiegészítő készítményt. Ha a terméken feltüntetett összetétel alapján felmerül a gyanú, hogy az adott táplálékkiegészítő olyan védett növény részét, származékát tartalmazza, melyeknek behozatala engedélyhez kötött, a NAV megkeresi az engedélykötelezettség megállapítása érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium CITES igazgatási hatóságot.

A CITES szakvéleménye szerint a „P57 Hoodia Cactus Slimming Capsule” elnevezésű termékek a Hoodia nevű növény származékai. Valamennyi Hoodia nemzetségbe tartozó növényfaj „Hoodia spp.” név alatt szerepel a Washingtoni Egyezményben, amely a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmével összefüggésben tartalmaz rendelkezéseket és azokat a megfelelő hazai jogi szabályozás értelmében Magyarországon is alkalmazni kell.

Ennek megfelelően az ilyen növénynek – beleértve az élő és élettelen példányokat is –, illetve bármely részének és származékának, az Európai Közösségbe történő behozatalához, vagy onnan történő kiviteléhez úgynevezett CITES engedély megléte és bemutatása szükséges. A Büntető Törvénykönyv szerint akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők a szabálysértők.

Szerző: Világgazdaság

Forrás: http://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/hoodiat-venne-3-ev-bortont-kaphat-erte-380055

Kép forrása: http://vitaminspecialista.hu/article/213-hoodia

TOP 5