Skip to main content

Érdeklődők megtekintik a Porzó Korzó elnevezésű program keretében kiállított növényeket a Kristóf téren. Júliustól a belváros öt pontján tekinthetők meg Budapest első növénysimogató tanösvénye, a Porzó Korzó növényinstallációi. A projekt a Klímanagykövetség Egyesület és az V. kerületi önkormányzat együttműködésében valósul meg.

Pár napja érdekes képződmények nőttek ki a belvárosi flaszteren, fából készült kockavázakban, drótókon lebegő virágládák települtek az ötödik kerület forgalmas csomópontjaira. Nem csoda, ha megszállott növénybarátként, és a közterületi zöld dekorációk őszinte rajongójaként izgatottá tett a dolog. A mai napon az installációk építőinek sajtótájékoztatóján minden részlet kiderült, és a tikkadó növények is megkapták első öntözésüket.

Az ötletgazda és kivitelező a Klímanagykövetség Egyesület, akik a British Council korábbi projektein nevelődött fiatalokból szerveződtek, létrehozva egy egyedi szakmai-közösségi modellt, melyben különböző (szak)területről érkező emberek dolgoznak a klímavédelem ügyén. Az ő projektjük a Porzó Korzó, a már említett öt elemből álló tanösvény, mely a járókelőkkel, érdeklődőkkel, turistákkal, szóval mindenkivel ismerteti meg azokat a növényeket, melyekkel leggtöbbször már csak késztermékek formájában (tea, krém, textil, fűszerek) találkozunk. A kihelyezett növények közelebb hozzák a természetet a városlakókhoz, a nem várt helyeken való zöld találkozás pedig izgalmat ad az ismeretterjesztő célnak. A szervezők hangsúlyozták, hogy nem egyfajta kis növényhatározót szerettek volna létrehozni, hanem a megnézhető, sőt megfogható, szagolható növényeket érdekes, szórakoztató feliratokkal látták el.

A növényeknek ideiglenesen otthont adó építmények is természetbarát módon készültek, saját kezűleg, lenolajjal kezelt fából, a zöld lakók pedig kizárólag hazai forrásból származnak, így szállításuk sem növelte ökológiai lábnyomunkat. A tematikus "dobozok" a belváros szívében találhatóak, egy félórás sétával körbejárható a tanösvény. A Váci utca melletti Kristóf téren fűszernövényekkel, az Erzsébet téren gyógynövényekkel, a Városháza téren pedig bioműanyagok és bioüzemanyagok alkotóelemeivel lehet ismerkedni. A Bazilika közelében szimbolikus és mesenövények találhatóak, a Vörösmarty téren ruhaipari alapanyagul szolgáló zöld várja a látogatókat. Aki az olvasgatásban, simogatásban elfárad, a kaspók alatti padokra leülve fújhatja ki magát. 

A sajtóeseménynek díszvendége is volt, Németh Juci, a Nemjuci zenekar énekesnője, aki rövid beszéde után az első öntözést is elvégezte, méghozzá igen szakszerűen. Az Egyesület képviselője köszönetet mondott az V. kerület vezetésének, akik a helyet és engedélyeket biztosították az installációknak, és a Főkertnek, akik a kihelyezett növények folyamatos öntözéséről fognak gondoskodni, Németh Juci ugyanis csak az első alkalmat vállalta. A növények várhatóan egészen októberig közszemlén maradnak, így aki gyalogosan jár belvárosban, ne legyen rest egy rögtönzött túra keretében végigjárni a zöld tanösvényt!

Forrás: http://richpoi.com/cikkek/hazai/novenysimogato-tanosveny-budapest-belvarosaban.html

TOP 5