Skip to main content

A nagy nyári kánikulában, amelyből az előrejelzések szerint még kijut nekünk idén, a legtöbb növény elszárad, vagy legalábbis kókadtan szemléli a napsütést. Ezek a balkonnövények viszont egyenesen imádják a tűző napot, és még virágokkal is meghálálják.

Bársonyvirág - az őszig virágzó túlélő

A növénynek nemcsak élénksárga színében gyönyörködhetsz, jellegzetes illatával még a szúnyogokat is távol tartja az erkélyedről. A bársonyvirág, más néven büdöske méltatlanul lett száműzve a balkonládákból: mutatós és igazán igénytelen növény, virágzása pedig hosszan tart. Több változata ismert, a tíz centiméteres virágokat hozó, nagyra növő fajtától az alacsonyig - ez utóbbi éppen akkora, hogy egy dekoratív tálba vagy balkonládába is belefér - csoportosan ültetve mutat a legjobban.

Tulajdonképpen bármilyen talajban jól fejlődik, és nincs az a perzselő hőség, ami kárt tehetne benne. Ha tavasz végén magról vagy palántaként elülteted, nyáron már hozza is az első virágait - ha késő őszig gyönyörködnél bennük, akkor az elszáradt virágokat folyamatosan csipkedd le. Ősszel az elszáradt virágokat vágd le és tedd el egy dobozba, tavaszra ingyen megvan az utánpótlás.

Díszdohány - meglepően gyönyörű virág

A magyar kiskertekben megszokott büdöske mellé egy egzotikusabb virágot is ültethetsz, a Dél-Amerikából származó díszdohány illatos, gyönyörű virágaival biztosan elkápráztat majd. Ahhoz, hogy nyáron virágozzon, lakásban tartva márciusban, szabadtéren nevelve májusban érdemes elvetni a magjait, melyeket nem szabad földdel takarni - kaphatsz színkeveréket, de fehér, vörös vagy rózsaszínű virágú növénykéket hozó magokat is. Méretben az alacsony fajtát válaszd.

Csoportosan érdemes ültetni, egy szép dézsában jól mutat. Napos, szélvédett helyen, rendszeres öntözés mellett szépen fejlődik, és egész nyáron át virágzik. Az elnyílt virágokat itt is érdemes leszedegetni, így a fagyokig meghosszabbíthatod a virágzást, amit még rendszeres tápoldatozással is serkenthetsz.

Kokárdavirág - őszig tartó nyári hangulat

Ez a könnyen gondozható, évelő növény picit magasabbra nő, mint az eddig említett növények, de egy napfényes helyen dézsába szorosan ültetve nagyon jól mutat az erkélyeden. Júniustól szeptemberig virágzik, élénksárga és piros virágai nagyon feltűnőek, de viszonylag hamar elszáradnak.

Majdhogynem bármilyen talajban jól megél, tavasszal magról gond nélkül vethető, és napos helyen, rendszeres öntözés mellett sokáig díszíti az erkélyt. Ha virágzása picit lassulna, akkor ne csak az elnyílt virágokat szedegesd le, de a szárait is vágd vissza, így ősszel újra virágzik majd.

Szalmarózsa - megszárítva is hasznos

Szalmavirág néven is ismert, általában szárazvirágként termesztett igénytelen, egynyári növény az erkélyen is jól mutat, de megszárított virágaival télen is díszíti a lakást. Választhatsz fehér, élénksárga, narancssárga, bordó vagy piros virágú növényeket, a magokat április végén érdemes elvetni. Kifejezetten szereti a tűző napot, és negyven fokban is egészen őszig virágzik, a méhek pedig ezalatt gyakran látogatják.

A rendszeres öntözést meghálálja ugyan, de a túlöntözéstől megrohadhat. Ha szárazvirágként gyönyörködnél benne, még bimbós vagy félig nyílt állapotban vágd le a virágokat, mert a kinyíltak megszárítva üreges közepűek lesznek. Árnyékos helyen csokorba kötve, fejjel lefelé szárítva és pormentes helyen tartva télen is jó hangulatot varázsol otthonodba.

Fessler Emma

Forrás: http://www.life.hu/hazitunder/20120713-kanikulaturo-napimado-viragok-novenyek-a-parkanyon-is-tarthatod-oket.html

TOP 5