Skip to main content

Az európai agrárélőhelyekről 300 millió madár tűnt el az elmúlt harminc évben, ez 52 százalékos csökkenést jelent – állapította meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ernyőszervezete, a BirdLife International, valamint az Európai Madárszámlálási Tanács.

A mezőgazdasági területekhez kötődő madárfajok számának alakulása jól jelzi az európai élelmiszerbiztonság szempontjából kulcsfontosságú régiók környezeti állapotát, így ez nem csak természetvédelmi szempontból riasztó adat. A helyzet Magyarországon sem jobb, az agrárélőhelyek indikátor madárfajainak állománya 2005 óta folyamatosan csökken, a legrosszabb értékeket 2009 és 2011 között mérte az MME – tájékoztatta a szervezet kedden közleményben az MTI-t.

Az Európai Unió jelenlegi agrárpolitikája a vegyi anyagok túlzott használatával, a környezet sokszínűségének csökkentésével hatalmas veszteségeket okozott a mezőgazdasági területek ökológiai rendszereiben – mutatott rá a közleményben Halmos Gergő, az MME ügyvezető igazgatója.

Az adatokat szolgáltató mezőgazdasági biodiverzitás indikátor (Farmland Bird Indicator), harminchét, agrárélőhelyhez köthető madárfaj állományának vizsgálatát tartalmazza. Ezek közül 22 faj egyedszáma mutat csökkenő tendenciát. 39 millióval kevesebb mezei pacsirta élt Európában 2010-ben, mint 1980-ban, állománya 2 százalékkal csökkent évente. A mezei veréb állománya évi 2 százalékkal, összesen 38 millió egyeddel csökkent. Ennél is jelentősebb a kenderike állományvesztesége, 3 százalékos éves csökkenéssel 25 millió egyedük tűnt el az európai élőhelyekről.

Az MME 2005 óta szolgáltat adatokat az európai programhoz. A Mindennapi Madaraink Monitoringja keretében több száz önkéntes végez reprezentatív felméréseket hazánk főbb élőhelytípusain. Az agrárélőhelyeken gyakori madarak közül hazánkban is egyre több faj állománya van hanyatlóban. 1999 óta 61 százalékkal csökkent a füsti fecske, 54 százalékkal a tövisszúró gébics és 24 százalékkal a mezei pacsirta országos állománya.

- MTI -

Forrás: http://www.boon.hu/haromszaz-millio-madar-tunt-el-az-agrarelohelyekrol/2033593?utm

Kép forrása: http://www.telegraph.co.uk/earth/earthnews/6462742/Farmland-birds-continue-to-decline.html

TOP 5