Skip to main content

Tehénszociológiai vizsgálódásba kezdtek Nagy-Britanniában több tej reményében.

Tehenészeti alapigazság, hogy minél jobban érzi magát egy állat, annál több tejet ad. Az eddig is biztosra vehető volt, hogy a tehenek társas lények, és meglehetősen fontos számukra a csoportokba szerveződés. Ennek fejlődési, kialakulási mikéntjét próbálják nyomon követni az Exeteri Egyetem tudósai, akiknek szakterülete az állati viselkedés.

Egy cullomptoni tehenészetben egy gulyányi marha nyakára elektromos nyomkövetőket szereltek, amelyek rögzítik a tehenek mozgását és megmutatják ahogy összebarátkoznak vagy kerülik egymást, esetleg összetűznek. A készülék rögzíti, hogy milyen gyakran és milyen közeli kapcsolatba lépnek egymással a tehenek.

A tudományos vizsgálódás költségeit részben a brit környezetvédelmi minisztérium állja, de pénzeli a brit tejtermelő gazdák szervezete is. A szocializálódási adatoktól, továbbá egyéb információktól - például az egyes tehenek egészségi állapotáról szólóktól - a tudósok azt remélik, hogy gyakorlati hasznú tanácsokat is le tudnak leszűrni a gazdák számára - adta hírül a brit Metro újság.

Forrás: http://facepress.hu/hirek/gyere-a-kozelembe-marha-baratom-2012081837

TOP 5