Skip to main content

A kormányok megszavazták a vadon élő növények és állatok kereskedelmével foglalkozó bangkoki ENSZ rendezvényen, hogy kapjanak nagyobb védelmet azok a cápafajok, amelyeknek drámaian csökkent az állománya, mert túlhalásszák őket értékes bőrük és húsuk miatt.

Három előterjesztés eredményeként összesen öt cápafajt regisztráltak a CITES (A vadon élő, veszélyeztetett növény- és állatfajok nemzetközi kereskedelmének konvenciója) második mellékletében - írja a Greenfokörnyezetvédelmi híroldal. A dokumentum értelmében szigorú intézkedéseket vezetnek be az érintett fajok bőrének és húsának nemzetközi kereskedelmében. Dél-Ázsiában sokszor az élő állatokról vágják le az uszonyt, hogy szárítás után leves készüljön belőle - erről itt olvashat bővebben.

Az öt cápafaj - az óceáni fehér foltú cápa, a csipkés pörölycápa, a nagy pörölycápa, a közönséges pörölycápa és a heringcápa - mindegyike kétharmados többséget kapott a szavazásban résztvevő kormányoktól ahhoz, hogy bekerüljön a konvenció második mellékletébe. A kormányoknak 18 hónapjuk van az új intézkedések bevezetésére.

"Ha a plenáris ülés is jóváhagyja a döntést, ez a rendezvény úgy kerülhet be a történelembe, mint ahol a CITES végre élt a lehetőségeivel a tenger élővilágának szabályozásában" - mondta Glenn Sant, a nemzetközi állatkereskedelmet figyelő TRAFFIC tengeri programjának vezetője a BBC-nek. "Keserédes nap ez a cápáknak, mert szomorú, hogy állományuk olyan alacsony szintre csökkent, ahol már ilyen intézkedésekre van szükség."

A CITES keretében most először regisztrálnak cápákat, mert a cápabőr-kereskedelem mértéke aggodalomra ad okot. A heringcápának főként a húsával kereskednek. A FAO (az ENSZ mezőgazdasági és élelmezésügyi szervezete) a cápabőr nemzetközi kereskedelmének értékét évi 478 millió dollárra teszi - írja a Greenfo.

Az értekezlet napirendjére került valamennyi cápafaj nagyon érzékeny a túlzott halászatra, mert ezek lassan növő, későn érő, hosszú élettartamú fajok kevés utóddal, ezért állományuk nehezen regenerálódik a túlzott halászatot követően. Néhány most regisztrált cápafajnak, például az óceáni fehér foltú cápának a állománya több mint 90 százalékkal csökkent.

Korábban nem sikerült a CITES égisze alatt regisztráltatni azokat a cápafajokat, amelyek bőréből és húsából jelentős kereskedelmet bonyolítanak le, részben azért, mert vita volt arról, hogy melyik szervezet a legalkalmasabb a tengeri fajok ügyének képviseletére. A heringcápát eredetileg bevették ugyan a mellékletbe, de ezt a döntést egy plenáris konferencia ülésen leszavazták. Az állatvédők akkoriban nagyon csalódottak voltak, és bár a mostani döntést mindenki üdvözli, továbbra is fennáll annak a veszélye, hogy a rendezvény során a későbbiekben leszavazzák.

Forrás: http://www.origo.hu/idojaras/20130313-vedeni-fogjak-a-megcsonkolt-capakat-tulhalaszat-allatvedelem-cites-bangkok-greenfo.html

TOP 5