Skip to main content

Az uniós mezőgazdasági és halászati miniszterek - hétfői brüsszeli tanácskozásukon - egyetértésre jutottak abban, hogy megszigorítják a cápahalászatra vonatkozó szabályokat, megtiltják a kifogott cápa uszonyának a hajón történő levágását és külön értékesítését.

A cápauszonyleves kedvelt csemege főként Ázsiában, a cápauszony legnagyobb ázsiai beszállítója pedig az unió, elsősorban Spanyolország. Az ipari módszereket alkalmazó cápahalászok, ha tehetik, a legszívesebben már a hajón levágják a kifogott cápa uszonyát, a megcsonkolt, magatehetetlen állatot pedig visszalökik a tengerbe. Ezt a gyakorlatot az EU-ban 2003 óta elvben tiltják, de a szabályozás hálóján lyukak tátonganak.

Így például mindmáig mód van arra, hogy a hajón levágják az uszonyt a cápáról, és a cápatestet az uszonytól külön értékesítsék, tehát lényegében csak a cápatest tengerbe való visszajuttatásának a tilalma érvényesül. Így azonban sokféle visszaélés képzelhető el - például kevéssé szakértő piaci közegben minőségibbnek tartott cápafajta uszonyaként adhatják el a kevéssé jó minőségű cápauszonyt, hiszen az uszonyhoz nem kapcsolódik a fajtára vonatkozó bizonyíték, maga a cápatest.

A mostani gyakorlat mellett több tucat cápafajtát a kihalás fenyeget, mert különösen ízletes uszonya miatt túlhalásszák a fajtát. Uniós adatok szerint a cápahalászat döbbenetes méreteket ölt a világon: évente 73 millió példányt fognak ki a tengerekből. Az új szabályozási tervezet értelmében - ha azt az Európai Parlament is jóváhagyja - a cápatestet csak uszonnyal együtt lehet majd kirakodni a halászhajóról.

Forrás: profitline

Ajánlott cikk:
A cápauszony-utánzat megmenthetné a cápákat http://www.divecenter.hu/hirek/1571/a-capauszony-utanzat-megmenthetne-a-capakat

TOP 5