Skip to main content

A természetbarátok állatkertekben, vadasparkokban ismerkedhetnek meg közelebbről a Föld élővilágával. Ezekben az intézményekben fajtájuk legszebb példányait láthatjuk – de mi a helyzet a sérült, állatkerti kifutón már nem bemutatható vadakkal? A madarak esetében a hortobágyi vadmadárkórház a válasz, melyről korábban már az Út a Jövőbe is hírt adott.

Az 1999-ben a Madárkórház Alapítvány létrehozásával egy időben megalakult madárkórház dolgozói szakképzett emberek. Azonban a szakszerű ellátást (gyors laborvizsgálat, röntgen, vérvétel) követően nem egyszer hiába esnek túl a madarak a másfél-kétórás beavatkozáson – a sikeres műtét után is csak 50-60% esélye van annak, hogy újra boldogulhatnak a természetben. Az évente beérkező 600 madár 20%-a sajnos elpusztul. Leggyakoribb gond a csonttörés, de jellemzőek a mérgezések és a lőtt sérülések is. Mivel ezeknek közvetlen vagy közvetett módon rendszerint az ember az okozója, a kórház munkatársai a mi felelősségünkre igyekeznek felhívni a figyelmet.

A madárkórház keretein belül működik a hortobágyi madárpark. A park általában 200 szárnyasnak ad otthont, télen ez a szám 230-240 is lehet. Ide kerülnek azok a madarak, amelyeket nem lehet a természetbe visszavinni. Ebben a vadasparkban állatkerti körülmények között tartják a szárnyasokat. Évente körülbelül 30-40 000 látogató teszi tiszteletét a madárkórházban, akik előtt az egész intézmény működése nyitott. Még a műtő is látványkórházként működik: minden ténykedés látható a hangszigetelt, kirakatméretű üvegfalakon keresztül.

A hortobágyi madárkórházról bővebben az OzoneNetwork csütörtök reggeli Egyenlítő c. műsorának vendégei, Déri János, a Hortobágyi Madárkórház igazgatója és Heléna, a vándorsólyom, a kórház egyik állandó lakója mesélnek.

Ha esetleg nem tudja megnézni az OzoneNetwork Televízió adását, megtekintheti a filmet a csatorna weboldalán.


OzoneNetwork Televízió

www.utajovobe.eu honlapunk hírei rendszeresen megjelennek az OzoneNetwork Televízió hétköznap este 10-kor kezdődő, és másnap 9-kor ismétlődő Egyenlítő című műsorában.

TOP 5