Skip to main content

Két új gyíkfajt fedezett fel Ausztrália északi részén a James Cook Egyetem kutatója, aki szerint a területről nem túlzás azt állítani, hogy egy igazi elveszett világ.

A Melville-foki szivárvány vakondgyíkra és a Melville-foki zártajkú vakondgyíkra keresztelt két új fajra a York-foki-félszigeten bukkantak egy esőerdővel borított fennsíkon, 170 kilométerre északra Cooktowntól. 

Conrad Hoskin, a gyíkok megtalálója szerint a két faj eddig teljesen elzártan élt egy hegytetőn, amelyet gránitsziklák vágnak el a környező vidéktől. Hoskin ezzel a felfedezéssel együtt eddig öt új fajt talált a Melville-foknál.

Tavalyi expedíciója során három új fajt fedezett fel a környéken, egy levélfarkú gekkót, egy aranyszínű gyíkot és egy új békafajt. A kutató szerint nem túlzás a területtel kapcsolatban egyfajta elveszett világról beszélni, hiszen az évmilliók óta teljesen izolált a környező esőerdőktől. 

"Valószínűleg itt a legnagyobb a száma az egységnyi területre jutó különleges állatfajoknak egész Ausztráliában" - mondta Hoskin. A kutató szerint további felfedezések várhatók, mert egy másik gyíkot még most is tanulmányoznak a tudósok, és az expedíció során gyűjtött gerinctelen- és növényanyag sincs még feldolgozva. 

Hoskin a két új gyíkfaj tudományos nevét (Carlia wundalthini és Glaphyromorphus othelarrni) a Melville-foki régió őslakosaival egyetértésben választotta. A gyíkok fotói itt twekinthetők meg

Forrás

Fotó: jcu.edu.au

TOP 5