Skip to main content

A Felelős Állatbarátok Közhasznú Egyesülete (FÁBE) idén is megrendezte állatvédelmi konferenciáját, amely ezúttal a január elsejétől életbe lépett állatvédelmi törvénymódosítás témája köré szerveztek. A rendezvényt a Mars Magyarország, közel egy évtizede támogatja.

Az Országgyűlés 2011. november 14-én elfogadta az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII-as törvény módosítását, amely ebrendészeti hozzájárulás kivetésére ad lehetőséget az önkormányzatoknak, kötelezővé teszi legalább háromévente egyszer az ebösszeírást, valamint pontosabb szabályozást ír elő a kutyák veszélyessé minősítésével kapcsolatban is. A törvénymódosítás nem csak az állattartókat, hanem az állatvédelemben, illetve az állategészségügyben dolgozók munkáját is érinti, ezért a FÁBE idei konferenciáján a törvényhozásban és a végrehajtásban dolgozó szakemberek, hatósági- és praktizáló állatorvosok, és a civil szervezetek képviselői egyaránt részt vettek. A konferencia célja az volt, hogy a január elsejétől érvénybe lépett állatvédelmi törvénymódosítás gyakorlati végrehajtását az érintett szakemberek megvitassák, egyben felhívják a figyelmet a hiányosságokra az eddigi tapasztalatok alapján.

A napirendre került témák magukba foglalták azokat a területeket, amelyeket a törvénymódosítás érint. Ezek közé tartozott az új chipezési rendszer és regisztrációs program bemutatása, az ivartalanítás és az agresszió kérdéseinek megvitatása, valamint a magyarországi állatmenhelyek helyzetének változása a törvénymódosítás miatt. Az idei rendezvényen is kiemelt figyelmet kapott a felelős állattartásra nevelés, ami az állattartási kultúra egyik kulcsfontosságú pontja. A Magyar Állateledel Egyesülés részletesen bemutatta iskolai programját, amely a FEDIAF európai oktatóprogramjának részeként segíti a felelős állattartás népszerűsítését az óvodások és az általános iskolások számára.

Temesváry Kriszta, a FÁBE elnöke úgy fogalmazott: bízik benne, hogy a konferencián elhangzottaknak köszönhetően a jövőben hatékonyabb lehet az érintett szakemberek és a civil szervezetek együttműködése a törvényhozással. Mayer Zsolt, a Mars Magyarország vállalati kapcsolatok vezetője pedig hozzáfűzte: a cég örül annak, hogy az idén is támogathatta a rendezvény létrejöttét, és a FÁBÉ-val fennálló több éves együttműködés a felelős állattartási kultúra színvonalának emeléséért hasonló lendületben folytatódik a továbbiakban is. A törvénymódosítás számos olyan kérdést felvet, amelyeket csak közös összefogással tudunk megválaszolni – szögezte le Mayer Zyolt.


Forrás:: Agromonitor.hu
Kép forrása:
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Border_Collie_liver_portrait.jpg

TOP 5