Skip to main content

gekkotalpTöbb mint húsz éve kutatják az anyagtudósok a gekkók bámulatos falmászó képességének titkát. A kutatások eredményéből született pár percig ragadós iPhone-tok, és a lapostévét is elbíró, soha el nem fáradó szuperragasztó is.

A gekkók tapadós talpához hasonló anyagból készült iPhone-tokot mutattak be. A tok úgy tapad üveghez, műanyaghoz, mint a falakat megmászó gyíkok. A hatás azonban nem tart elég sokáig, pár perc után a tulajdonosnak kell elkapnia a lezuhanó telefonját.

Az Uguard nevű cég által gyártott gekkótoknak a tapadás csak az egyik funkciója. A zöldes színű anyag karcállóvá és UV-védetté teszi az okostelefont. Bár a mobil súlyát nem képes teljesen megtartani, a tok jó lehet arra is, hogy a készüléket az autó műszerfalához rögzítse menet közben.
A gekkók bámulatos falmászó képessége nemcsak a kiegészítőgyártókat, hanem az anyagtudományokkal foglalkozó mérnököket is lenyűgözte. A Berkeley Egyetem kutatói 2008-ban mutatták be a gekkók talpa által ihletett ragasztószalagjukat, amely akkor válik különösen ragaszkodóvá, ha megpróbálják letépni a felületről, amire felragasztották. A tapadásért egy speciális mikroszálas anyag felel. Ez annál nagyobb felületen kapaszkodik a felületbe, minél nagyobb erő próbálja onnan eltávolítani. Ha mégis sikerül leszedni a ragasztószalagot - például úgy, hogy lefejtik a felületről, akkor újra lehet hasznosítani a szalagot.

Lapostévét is lehet vele a falra ragasztani

A legtürelmesebb kutatócsoportnak a Massachusetts-Amherst Egyetem biológusai bizonyultak, akik húsz éven át kutatták, hogyan képesek a gyíkok a falakon járni. Kutatásuk eredményét, a Geckskin nevű berendezést idén februárban mutatták be. A Geckskin egy névjegykártya méretű darabja több mint háromszáz kilót tud megtartani, és akár az üveglapon is megtapad. Az eszköz újrahasznosítható, tökéletesen alkalmas arra, hogy mindennap más falra ragasszanak fel vele egy nagyobb lapostévét.

A Massachusetts-Amherst Egyetem kutatói szerint a sikerük titka az, hogy nem a gekkó lábának egyes jellemzőit másolták le, hanem az általuk alkotott rendszert. A mikroszálak mellett az egyes inak munkájának is lényeges szerepe van az erős tapadásban, és abban is, hogy a gekkók könnyen meg tudják szüntetni a hatást. A Geckskin megalkotásához új anyagokat nem kellett kikísérletezni - a tapadásért a több ipari területen használt dimetil-polisziloxán felel - ám az eszköz előállítása új módokon történt.

Forrás: http://www.origo.hu

TOP 5