Skip to main content

mehekszemelyisegAz új dolgokkal szemben a méhék különbözőképpen reagálnak. Vannak, amelyek úgy viselkednek, mint az az ember, aki mindig valami újat keres. A kutatók most kimutatták, hogy ez nemcsak az emberek és a gerincesek sajátja. A Science-ben jelent meg erről egy amerikai tanulmány, amelyből megtudható ‚hogy ezeknek a rovaroknak az agyában és génjeiben olyan speciális modellek vannak, amelyeket azonosítani lehet az emberekével. (Aiolusnews.com)

Az embereknél az új dolgok keresésében megnyilvánuló különbözőségek a személyiség részei, lehet, hogy a méheknek is van személyiségük - írják a kutatók.

A mézgyűjtő méheknél két olyan magatartást vizsgáltak, amelyekben az új dolgok keresése nyilvánul meg: az egyik a megfelelő élőhely, a másik az élelem keresése.

Amikor egy méhkolónia túl naggyá válik a kaptár befogadóképességéhez viszonyítva, egy részüknek el kell azt hagynia és újat kell találnia. Ebben a csoportban a rovaroknak csak kis része, kevesebb, mint 5 %-a u indul előőrsként új hely felkutatására. A kutatók arra is rájöttek, hogy ezeknek az „úttörő” méheknek átlag 3-4-szer annyi esélyük van arra, hogy elöl járjanak az élelem keresésében is, mint a többieknek. Ha ugyanaz a tendencia nyilvánul meg más-más összefüggésben, akkor már személyiségjegyről lehet beszélni a kutatók szerint.

A tanulmány szerzői meg akarták határozni a méhek különböző magatartásának molekuláris gyökereit is, ezért elemezték egész genomájukat. A sok, különböző módon megnyilvánuló gén között számos olyant találtak, amelyek a jelzés mechanizmusaival vannak összefüggésben. Ezek mind érintik a katekolaminokat, a glutamatokat, a gamma-aminovajsavat. Ezek mind ismertek már arról, hogy a gerinceseknél kapcsolódnak az új keresésének szabályozásához és a jutalomra adott válasz mechanizmusaihoz.

Forrás: http://www.energiacentrum.com

TOP 5