Skip to main content

Különleges lebegő lényről készült felvétel került fel nemrég az egyik videomegosztó oldalra.

A feltöltő semmilyen információt nem tett közzé a felvétel készültének körülményeiről, bár a videó elején még látható feliratozás alapján április 25-én, 1500 méter mélyen készítette egy távirányítású robottengeralattjáró (ROV, remotely operated vehicle). A különleges, alaktalan lény a 9. másodpercnél jelenik meg először, majd a 40. másodperc környékén tér vissza a kamera elé.

A videó elején kérdésesnek tűnik, hogy egyáltalán egy élőlényről (vagy annak részéről) van-e szó, vagy pedig valamilyen hulladékról. Különböző blogok és szkeptikus oldalak felvetették a bálnaplacenta lehetőségét, de sokkal inkább úgy tűnik, hogy egy medúzafajról van szó.

A mélytengeri élővilággal foglalkozó Deep Sea News szerint is ez a legvalószínűbb. Az oldal szerzői szerint a ritka Deepstaria enigmatica faj egyik példányát látjuk, s ezt megerősítette Steven Haddock, a Monterey Bay Aquarium kutatója is. A felvételről a méretek nehezen becsülhetők, de a faj leírása alapján az ernyő átmérője körülbelül 60 centiméter.

Forrás: http://www.origo.hu/tudomany/20120510-hatalmas-amobaszeru-lenyt-videoztak-a-tengerben.html

TOP 5