Skip to main content

 

Az eddigi egyik legátfogóbb tudományos kutatás szerint a Földön több mint egybillió faj él, eddig ezeknek csak az egy százezrelékét sikerült felfedezni.

Vagyis az összes fajnak csak a 0,001 százalékát ismerjük. A kutatók úgy alkották meg ezt a számot, hogy 35 ezer különböző elemzést vetettek össze mikroszkopikus és nem mikroszkopikus lények leírásáról.

hirdetés

A hatalmas munka után kiderült, hogy a világ minden tájáról származó jelentések nagyjából 5,6 millióféle élőlényt sikerült azonosítani. Ha igazak a feltevések, még nagyon sokat kell ahhoz dolgozni, hogy azt mondhassák a kutatók, hogy minden élőlényt ismernek a Földön.

Az összes létező faj számának becslése a biológia egyik legnagyobb kihívása, állítja a kutatócsoport egyik tagja, Jay T. Lennon, az Indiana University kutatója. A mostani kutatásban a lehető legnagyobb adatbázissal dolgoztak és ezeket ötvözték különféle ökológiai modellekkel, valamint olyan új elméletekkel, amelyek a biológiai diverzitásról szólnak.

A munka végén kijött egy szám, amely megbecsüli, mennyi mikroszkopikus faj létezhet a Földön.

Nem ez az első ilyen kísérlet, de a korábbi becslések mind alulbecsülték a mikroszkopikus lények diverzitását. Az is igaz, hogy egészen mostanáig nem voltak meg a megfelelő eszközök arra, hogy megbecsüljék ezt a számot.

A kutatók arra jöttek rá, hogy elképzelhetetlenül sok mikroorganizmus élhet még egy kisebb kupac földben is.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5