Skip to main content

 

Egy eddig ismeretlen pillangófajt azonosított Izraelben egy orosz biológus - értesült vasárnap a Haarec című izraeli újság honlapja.

Emberek ezrei fényképezték le az ismeretlen pillangófajt

Vlagyimir Luktanov, a szentpétervári zoológiai intézet entomológusa és evolúciós biológusa véletlenül bukkant a fekete pettyes narancssárga lepkefajra egy sípályán a Hermon-hegyen, Izrael északi részén.

hirdetés

Maga is meglepődött, hogy a Melitaea acentria tudományos fajnévre keresztelt pillangó eddig ismeretlen volt a tudomány számára.

 

Emberek ezrei figyelték meg, és sokan még le is fényképezték ezt a csodálatos, színes pillangót, és mégse vette senki sem észre, hogy egy különálló fajról van szó"

- nyilatkozta Luktanov. Ez azért történhetett meg, mert senki sem nézte meg alaposabban a szaporodószervét, és azon kívül éppen úgy néz ki, mint egy eddig is ismert faj, a Melitaea persea.

Több mint száz éve fedeztek fel új lepkefajt Izrael területén

De Luktanov - ahogy a Comparative Cytogenetics című szaklapban leírta, - tanítványaival 2012-ben alaposan tanulmányozta az izraeli lepkefajokat, és felfigyelt erre a szokatlan különösségére.

 

A Hermon-hegyen talált hím lepkék nemi szervei egészen másként néztek ki, mint a perzsa rokonaiké,

és Luktanov Aszja Novikova nevű diákjával közösen megállapította, hogy egy új fajról van szó, amely Izrael mellett Szíriában és Libanonban is honos.

Melitaea acentria Luktanov szerint valószínűleg két másik lepkefaj hibridjeként alakult ki, ami a növényeknél régóta ismert folyamat, és a tudósok újabban a lepkéknél is megfigyelték. Az újonnan felfedezett fajnál azonban ez igen régen, 1,6 millió évvel ezelőtt történhetett meg a DNS vizsgálatuk alapján.

Izrael területén utoljára 109 évvel ezelőtt azonosítottak korábban ismeretlen pillangókat.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás, Kép: Nature World News

TOP 5