Skip to main content

A környezetvédők az esőerdőkért harcolnak, a mezőgazdasági lobbi nagy pénzt lát a kiirtással szerzett területekben. A brazil elnök egyensúlyoz: meg is változtatják az esőerdők védelmére vonatkozó törvényt, meg nem is.

Dilma Rousseff brazil elnökre nagy nyomás nehezedik: vagy a lobbicsoportoknak, vagy a környezetvédőknek enged. Végül kompromisszumos megoldásra jutott, és csak részben vétózta meg az esőerdők védelmére hozott törvény módosításait. A törvényhozók ugyanis úgy változtattak a jogszabályokon, hogy azzal veszélybe sodorták az amúgy is kipusztulóban lévő esőerdőket.

A környezetvédők ugyan üdvözölték a döntést, de figyelmeztettek, az esőerdőkért vívott harcnak még nincs vége, mivel a törvény nagy része átment, az elnök csak bizonyos változtatásokat kifogásolt. Az eddigi szabályozás szerint a farmereket arra kötelezték, hogy a földjeiken található esőerdő egy részét ne bántsák. Az új törvénykönyv az előírt területek arányát csökkentené, a Sao Paolói Egyetem szerint ezzel a változtatással akár 22 millió hektár esőerdőt is kiirthatnak a gazdák.

Nemcsak a helyi környezetvédők, hanem a WWF, a Greenpeace és a katolikus egyház is felszólította az elnököt, hogy ne hagyja érvénybe lépni a törvényt. A nemzetközi aktivistaszervezet, az Avaaz – ők segítettek többek között kimenekíteni a Szíriában ragadt újságírókat – kétmillió aláírást is gyűjtött. Ráadásul Brazília lesz a házigazdája a jövő hónapban kezdődő Rio+20 csúcstalálkozónak, amelynek fő témája a globális környezetvédelem, így a törvény maradéktalan elfogadása nem lett volna jó ajánlólevél.

A másik oldalról szintén megpróbálták befolyásolni az elnököt. A nagy földbirtokosok, farmerek és üzletemberek nagy pénzt látnak a szigorú intézkedések fellazításában, és a mezőgazdasági lobbi már régóta ellenezte a farmerekre kirótt szabályozásokat.

Az elnök így egy kompromisszumos megoldást választott: 12 cikkelyt elutasított – többek között az illegális fakitermelőknek nyújtott amnesztiát –, 32-t pedig módosított.

A mezőgazdasági miniszter szerint a módosításokkal egy olyan törvény született, amely lehetővé teszi, hogy élelmiszert termeljenek, és egyben védjék a környezetet. A törvény most visszakerül a Kongresszushoz, ahol a képviselőknek egyszerű többséggel kell majd elfogadni a változtatásokat.

A brazil kormány 2008-ban kezdett el jobban odafigyelni az esőerdőkre, szatellitfelvételeken figyelték, merre mekkora a pusztítás. Ezekre a helyekre kiküldték a rendőrség környezetvédelmi egységeit, akik mindent megtettek, hogy megállítsák az illegális fakitermelést. Az akció sikeres volt, egyre kevesebb esőerdőt tettek tönkre. Félő azonban, hogy az új jogszabályok miatt visszafordul a folyamat.

Forrás: http://nol.hu/kulfold/az_elnok_vetoja_ellenere_veszelyben_az_esoerdok

Foto: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:MadeiraDesmatamento2WilsonDiasAgenciaBrasil.jpghttp://www.destination360.com/south-america/brazil/amazon

TOP 5