Sokkolóan szomorú fotó kapott kiemelést az indiai Sanctuary magazin fotópályázatán, ami az ország legrangosabb természetfotós elismerése.

A képen két elefánt - egy nőstény és a borja - lángok között menekülnek keresztül egy úton, a háttérben, mögöttük emberek csoportja rohan a megriadt állatok elől. 

A nőstény előre hajtott fülekkel szalad, a lábaival valamilyen égő tárgyat taposva, ami telibe kaphatta a mögötte haladó elefántot is. Az állat körül két másik égő tárgy is látható, amit feléjük hajított az előlük menekülő tömeg.

A képpel az elefántok és az emberek között kiélesedő konfliktusra akarják felhívni a figyelmet, Nyugat-Bengálban, az ország keleti felén ugyanis napi szinten alakulnak ki véres - gyakran végzetes összecsapások a vadon élő elefántok és a természethez közel élő falusiak között. 

Az ázsiai elefántok teljes populációjának hetven százaléka él ezen a környéken, természetes élőhelyük viszont rohamléptekben tűnik el a mezőgazdaság terjeszkedése miatt. A vándorló állatok egyre gyakrabban kényszerülnek a falvak közelébe, és károkat okoznak a gazdáknak, akik barbár módszerekkel próbálják elűzni az állatokat a birtokaikról.

Mindennaposak ezek az összetűzések, a helyiek csoportokba verődve, fegyverekkel és tűzzel próbálják elriasztani az állatokat, és előfordul, hogy a menekülő állatok eltapossák, vagy súlyosan megsebesítik az őket üldöző embereket. Egy ilyen akció alkalmával készült a fenti fotó is. 

"A férfiak gúnyos kiáltások közepette menekültek el, a  borjú visított futás közben. Ezek az okos, nyugodt és rendkívül szociális állatok évszázadok óta vándorolnak ezen a kontinensen, ahol ma a pokol vár rájuk."

- emlékszik vissza a képet készítő fotós, Biplab Hazra.

Forrás - Nyitókép: Biplab Hazra

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu