Skip to main content

Akár hatezer munkahelyet is teremthet az a 4 milliárd forint, amelyet az önrésszel és a támogatással együtt összesen a fiatal erdők ápolására fordíthatnak a magánerdők tulajdonosai – mondta el a Világgazdaságnak Luzsi József.

A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke rámutatott: a május 31-ig igényelhető 2 milliárd forint az erdő ápolási munkálatainak felét fedezi majd. Az ilyen erdőkben a terület tisztítása, a fák nyesése értéknövelő hatással bír, amelynek eredményeképp később minőségi faanyagot termelhetnek ki a tulajdonosok. Ez a lehetőség szakképzetlen munkaerőt igénylő munkaigényes tevékenységekhez segít több ezer embert az ország olyan területein, ahol nincs más munkahely – fejtette ki Luzsi József.

Fiatal erdők ápolására azok az erdőgazdálkodók kérhetnek támogatást, akik legalább 20 hektár magán- vagy önkormányzati tulajdonban lévő erdőterületen gazdálkodnak – jelentette be korábban V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár. A forráskeret kétmilliárd forint, egy pályázó legfeljebb 21 millió forintot kaphat például ápolásra, törzsnyesésre, tisztításra. A kérelmeket május 2–31. között lehet benyújtani az illetékes erdészeti igazgatósághoz.

Luzsi felhívta a figyelmet arra is, hogy a munkaerőre fordított költségeket számlával kell igazolni, így a pályázat a foglalkoztatás fehérítését is szolgálja.

Kedden járt le a szintén magánerdészeteknek szóló Natura 2000 pályázat első határideje is, amely után május 31-ig második körben is lehet jelentkezni, ám innentől fogva minden nappal egy százalékkal csökken a megszerezhető támogatás mértéke. A Natura 2000 erdőterületeken gazdálkodóknak szóló kompenzációs támogatás 10,5 milliárd forintos kerettel. A magán-erdőgazdálkodók az egységes kérelemben hektáronként, faállomány szerint 40–230 eurót (12–69 ezer forintot) kérhettek. A nem megfelelően kitöltött kérelmeket május 31-ig lehet módosítani. A támogatás célja a különleges fajok, élőhelyek védelme, az ökológiai szempontból is fenntartható erdőgazdálkodás elősegítése. Ezzel a pályázattal kapcsolatban Luzsi József azt mondta: pontos adat még nem ismert a jelentkezők számáról, ám a pályázatot országszerte "óriási érdeklődés" övezte.

Forrás: http://www.agrarhirek.hu/erdogazdalkodas/12266.html

TOP 5