Skip to main content

 

Tanulságos és megható állatos történetet közölt a BBC : egy tehén elszökött a telephelyéről és csatlakozott a vadon élő bölényekhez Lengyelországban.

Helyi kutatók ezen eléggé meglepődtek, mármint nem azért, mert a szolgaság helyett az állat a szabadságot választotta, hanem azon, hogy túlélte a vadonban télen is, a Białowieża-erdőben.

Ez az erdő az európai síkvidéket egykor borító hatalmas kiterjedésű lombhullató és vegyes őserdő legnagyobb megmaradt darabja, és nagyjából 800 bölény él benne.

Az integráció egyébként még nem tökéletes, a bölénycsorda nem teljesen fogadta be a tehenet, de konfliktusmentesen megy az együttélés, és a farkasok támadásaival szemben a bölények azért valószínűleg bevédik a tehenet is, mert még mindig életben van – mondta el a lengyel TVN24-nek Rafal Kowalczyk biológus.

Az állat még fiatal a párzáshoz (ezért igazából nem is tehén még, csak üsző), de a szakértő szerint később akár tehén-bölény hibrideket is szülhet, ha tovább marad az új társaival.

Ez azonban veszélyes lehet, mert a bölénygének nagyobb utódokat jelentenek, ezért könnyen belehalhat a szülésbe a nőstény.

Forrás - Nyitókép: Rafal Kowalczyk

TOP 5