Skip to main content

Az Egyesült Államokban korábban tapasztalt tömeges méhpusztulást észlelnek az utóbbi időben Németországban is. A hasznos, a mezőgazdaság, az ökoszisztéma számára nélkülözhetetlen rovarok milliós pusztulása beláthatatlan következményekkel járhat a környezetre, az állat- és madárvilágra, a növények sokszínűségére, mivel a beporzás 70-80 százalékát a méhek és a hozzájuk hasonló rovarok végzik.

A vizsgálatok szerint Németországban egymillióról 600-700 ezerre esett vissza a méhcsaládok száma. A pusztulás mögött a korszerű, főleg idegmérget tartalmazó növényvédő szerek, az úgy nevezett Neonicotinoidok, azok közül is a Clothianidin tehető felelőssé.

Néhány éve már betiltották ezek alkalmazását, és akkor javult a méhállomány helyzete, de nemsokára új név alatt ismét engedélyezték a szert, ami a pusztulás megismétlődéséhez vezetett.

A környezetvédők az azonnali betiltást követelik, mivel a szerek a rovarok mellett veszélyt jelentenek a madarakra és az élelmiszerláncon keresztül az emberre is, akinél ezeket a növényvédő szereket mint rákkeltő anyagokat tartják nyilván. Egyelőre azonban a vegyipari és a mezőgazdasági lobbi van nyerésben, és évente 28-30 ezer tonna veszélyes idegmérget szórnak szét a határban.

Kapcsolódó anyagaink:

 http://utajovobe.eu/hirek/sokfeleseg/450-rovarirtoktol-pusztulhatnak-a-mehek és

 http://utajovobe.eu/hirek/sokfeleseg/740-visszatelepitik-a-kihalt-meheket-angliaba

Forrás: http://azta.hu/tudomany/11189-nemetorszagban-is-toemegesen-hullanak-a-mehek

TOP 5