Skip to main content

Rosszul fogalmazott korábban a bányanyitást ígérő miniszter - állítja a miniszterelnök.

Idén biztosan nem indul be Verespatakon a kitermelés, Daniel Chitoiu gazdasági miniszter korábbi kijelentése mindössze nyelvbotlás volt - jelentette ki Victor Ponta Románia miniszterelnöke egy kedd esti rendezvényen. A miniszter tulajdonképpen azt akarta mondani, hogy nem indul a beruházás, de elfelejtette a "nem" szócskát kimondani - idézi a tárcavezető szavait a kolozsvári Krónika. Chitoiu pár nappal korábban Verespatakon tett látogatásán azt mondta, hogy az új kormány prioritásként kezeli beruházást a kitermelés pedig már idén elkezdődik. A verespataki bányaprojektről akkor dönt a kormány, ha környezetvédelmi garanciákat kap, újratárgyalják az állami részesedést, és ha megszűnik a projektet övező politikai lobbitevékenység - fogalmazott Ponta.

Rovana Plumb környezetvédelmi miniszter szerint újra átvizsgálják a bányaprojekt környezetvédelmi engedélyét, június 13-ára ezért egyeztetésre hívta a civil szervezeteket is.
Az Erdélyi-érchegységben található lelőhelyen becslések szerint 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt lehet kitermelni. A koncesszió fölött rendelkező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) 80,68 százalékos tulajdonosa a kanadai Gabriel Resources (GR) a részvények fennmaradó 19,31 százalékát a román állam a dévai Minvest vállalat révén birtokolja.

Forrás: http://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/megsem_indul_iden_a_kitermeles_verespatakon.521589.html

TOP 5