Skip to main content

sáskainvázió Afrikában 

Nemzeti vészhelyzetet hirdetett Szomália a rég nem látott nagyságú sáskainvázió miatt, melyben különösen nagyra nőtt rovarok fenyegetik a kelet-afrikai ország és szomszédai élelmiszerbiztonságát - írja a BBC.

Az ország agrárminisztériumának közleménye szerint a növényeket fogyasztó rovarok "komoly veszélyt jelentenek Szomália törékeny élelmezésbiztonsági helyzetére." Ezért az országban általános vészhelyzetet hirdettek a járványszerűen viselkedő sáskarajok miatt, mivel fennáll a veszélye, hogy a rovarsereg tönkreteszi a termés javát az áprilisban induló betakarítási szezon kezdete előtt.

hirdetés

Az invázió Jemenből indult, a rovarrajok a Vörös-tengeren át jutottak Kelet-Afrikába, miután a tavalyi év végén tapasztalható heves esőzések ideális feltételeket teremtettek a szaporulat növekedéséhez.

Szomália az első ország a régióban, amely a sáskajárás miatt vészhelyzetet hirdetett.

A tudósítások szerint az ország bizonytalan biztonsági helyzete miatt nem járható út az sem, hogy repülőgépekről leszórt rovarölő szerekkel próbálják megállítani az inváziót.

Januárban a FAO nemzetközi felhívást tett közzé, melyben a sáskarajzás visszaszorítása érdekében kért segítséget Afrika számára. A felhívásban szerepelt, hogy a sáskák száma a régióban akár a félezerszerese is lehet a tavaly júniusinak.

A különösen nagyra nőtt sáskák egy nap akár 150 kilométeres távolságra is eljuthatnak. Minden felnőtt egyed akár a saját súlyának megfelelő táplálék mennyiségét is képes elfogyasztani egy nap alatt.

Bloomberg arról ír, hogy egy tipikus sivatagi sáskaraj akár 150 millió egyedet is koncentrálhat egyetlen négyzetkilométerre, és egy nap alatt annyi termést tud elpusztítani, ami 2500 ember élelmezéséhez elegendő.

Tavaly decemberben már arról érkeztek jelentések, hogy a sáskák a légi közlekedést is veszélyeztetik. Egy sáskaraj egy, Etiópia légterében repülő gép motorjába csapódott be, de a pilótáknak sikerült leszállniuk az etióp főváros repülőterén.

Szomália lakosságának élelmezése a sáskajárás nélkül is komoly nemzetközi erőfeszítéseket igényel, az ország kormánya és partnerei csak a múlt hónapban 1 milliárd dollár értékű humanitárius segélyt kértek 3 millió ember idei élelmezéséhez.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: Sivatagi sáskákat próbál elűzni egy férfi birtokáról a kenyai fővárostól 200 kilométerre keletre fekvő Enziuban - FORRÁS: MTI/EPA/KUROKAVA DAI

TOP 5