Skip to main content

A társhatóságokkal együttműködve a szokásosnál sűrűbb járőrszolgálattal őrködnek a kérészek biztonsága felett a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a hamarosan kezdődő tiszavirágzás idején – közölte Búsi László kapitányságvezető.

A rendőrségi főtanácsos tájékoztatása szerint június közepén nemcsak az illetékességi területükhöz tartozó Tisza- és mellékfolyó-szakaszokon, hanem az együttműködési megállapodások alapján ellenőrzött mesterséges vizeken, így a Tisza-tavon is fokozottan figyelnek majd a kérészek nászrepülésének zavartalanságára.

A rajzás előtt, ezekben a napokban a vízi rendőrök adatgyűjtést végeznek a Tisza mentén dolgozó komposok, kikötősök és hajósok körében, hogy minél pontosabb információkkal rendelkezzenek a tiszavirágzás várható időpontjáról. Az érintett vidéken dolgozó természetvédelmi egyesületek és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei is segítik a kapitányság munkáját – tette hozzá Búsi László.

Hangsúlyozta: a tiszavirág (Palingenia longicauda) védett rovarfaj, amelynek természetvédelmi értéke egyedenként kétezer forint. A rovar élő és elhullott példányainak gyűjtése egyaránt tilos. A tiszavirág napjainkban már csak a Tiszán, illetve egy–két mellékfolyóján fordul elő tömegesen.

A kapitányságvezető emlékeztetett: a hatályos jogszabályok értelmében természetvédelmi szabálysértést követ el, és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki védett élő szervezet egyedét jogellenesen elpusztítja. Lopás bűncselekményt valósít meg, akinél a befogott példányok összértéke meghaladja az 50 ezer forintot. Ha a tettes valamilyen eszközzel felszerelkezve a rovarok telepét ássa fel vagy jelentős mennyiségű kérészt gyűjt, természetkárosítás bűncselekmény elkövetése miatt is felelősségre vonható.

Forrás: http://mno.hu/szines/rendorok-vigyaznak-a-kereszekre-1083305

Fotó forrása: http://marosibotond.blogspot.hu/2011/07/ki-vagyok-en-hogy-gondod-van-ram.html

TOP 5