Skip to main content

Az április végén megnyílt Tisza-tavi Ökocentrumnak köszönhetően a korábbiakhoz képest lényegesen több belföldi vendég érkezett a Tisza-tóhoz az előszezonban. A Múzeumok Éjszakáján is részt vesz az év egyik legnagyobb turisztikai attrakciója. Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Tisza-tavi regionális marketingigazgatója. elmondta, az év első négy hónapjában a külföldi vendégek száma ugyan 3,5 százalékkal csökkent, a belföldieké bő 6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Így összességében emelkedett a régió szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák száma.

A regionális igazgató elmondta, hogy az idei szezonra több területen is erősödött a Tisza-tó turisztikai kínálata, látványosan bővültek például a korábban is komoly vonzerőt jelentő horgászati lehetőségek. A tavasz folyamán telt házzal működtek az iskolai csoportok fogadására alkalmas szálláshelyek, ami annak is köszönhető, hogy másfél hónapja látogatható a régió egyik legizgalmasabb újdonsága, Európa legnagyobb édesvízi akváriuma. A Tisza-tavi Ökocentrumban több ezer fajjal lehet találkozni: négy szinten is vannak akváriumok, de 3D-s mozi, terráriumokból, akváriumokból álló tematikus kiállítás és hét hektáron állattartó terek is várják a látogatókat.

"Jól alakult az első másfél hónap, mondhatjuk, hogy a várakozásoknak megfelelően, sőt igazából még jobban is. Most hétvégén reményeink szerint közel leszünk a 40 ezres látogatói létszámhoz. Ettől függetlenül már most az újításokon gondolkodunk, hiszen nem lehet megállás. Egyébként szinte kizárólag pozitív visszajelzéseket kaptunk, persze voltak jobbító szándékú megjegyzések is, ezeket igyekszünk figyelembe venni" - mondta az [origo] kérdésére Bornemisza János, az ökocentrumnak otthont adó Poroszló polgármestere.

Megerősítette, már most látszik, hogy akár több napra is a Tisza-tóhoz tudja csábítani ökocentrum a vendégeket. Mint mondja, korábban májusban alig néhány százan érkeztek a környékre, most viszont több ezres számról lehet beszélni. Több szolgáltató és szálláshely is előre hozta a nyitását májusra, és azóta is folyamatos a forgalmuk. Sokan érkeztek idén a hosszú hétvégékre is a Tisza-tóhoz, elmondása szerint az utcákon sétálva is feltűnő, hogy egyre többen vannak, és a környező településekről is sokan átmennek Poroszlóra megnézni az Ökocentrumot. A látogatók száma az év végéig a százezer főt is megközelítheti.

Ezekben a napokban már csak a Tiszavirágzás miatt is érdemes ellátogatni a Tisza-tó környékére. A nem mindennapi jelenség, vagyis a a tiszavirág nevű kérészfaj násztánca, mindössze két hétig látható. Idén június 8-án kezdődött, tehát még körülbelül egy hétig van lehetőség megtekinteni. A tó kikötőiből csónakos túrákat is szerveznek, így akár közelről megcsodálható ez a természeti jelenség. A kikötőkben folyamatosan lehet érdeklődni a rajzás megindulásáról.

Emellett a Tisza-tavi Ökocentrum csatlakozott a Múzeumok Éjszakájához is. Június 16-án este több olyan programmal is készülnek, amelyek normál látogatási időben nem láthatóak. És Bornemisza János elmondta, hogy este különösen szép kilátás nyílik a településre és a Tisza-tóra. Lesz többek közt naplemente túra, és meg lehet hallgatni az éjszaka hangjait a Tisza-tavon. De részt lehet venni csillaglesen vetítővászon és teleszkóp segítségével, és a makrovilággal is megismerkedhetnek a látogatók. A Tájháznál méz és méhészeti termékek bemutatója és vására rendezvény is tartanak, este pedig utcazenére lehet mulatozni. További információk itt.

Az év egészében a Tisza-tónál a vendégéjszakák 10 ezres növekedésével számolnak. Tavaly 80 ezer látogató 230 ezer éjszakát töltött a Tisza-tó környéki szálláshelyeken.

Forrás: http://www.origo.hu/utazas/20120615-okocentrum.html?source=hirlevel

Fotó forrása: http://www.babaszoba.hu/services/naplok/post/szilagyinagyakos/Tisza_tavi_kirandulas?id=212948

TOP 5