Skip to main content

A kép csak illusztráció (Forrás: Unsplash)

Tavaly is a korábbi években tapasztaltakhoz hasonló méretű, 11,1 millió hektár trópusi esőerdő, ezen belül 3,75 millió hektárnyi érintetlen őserdő pusztult el a világon.

A legtöbb erdőt Brazíliában irtották ki, hogy haszonnövényt termesszenek vagy állatot tartsanak a helyén – közölte csütörtökön a Global Forest Watch (GFW), a World Resources Institute (WRI) és a Marylandi Egyetem.

hirdetés

A természetvédő szervezetek és az egyetem közös éves jelentéséből kiderül, hogy percenként tíz focipályányi őserdő veszett el 2021-ben.

Pusztuló Őserdők

Az érintetlen erdőségek elpusztítása 2,5 gigatonnával növelte a légkörbe kerülő szén-dioxid mennyiségét. Ez nagyjából annyi, mint India teljes éves emissziója.

A trópusi őserdők több mint negyven százalékát (1,5 millió hektárt) Brazíliában égették fel vagy vágták ki, a Kongói Demokratikus Köztársaságban ötszázezer hektár, Bolíviában közel háromszázezer hektár – a mérések 2001-es kezdete óta a legtöbb – erdő pusztult el. Indonéziában ugyanakkor 25 százalékkal sikerült csökkenteni az elpusztított erdőterület nagyságát, ráadásul már az ötödik egymást követő évben javult a helyzet.

Az elmúlt két évtized legnagyobb veszteségét szenvedték el 2021-ben a szubarktikus erdők is, csak Oroszországban 6,5 millió hektár ilyen erdő pusztult el egy példátlan futótűzsorozatban.

A világ 141 vezetője a múlt év végén Glasgow-ban kötelezettséget vállalt arra, hogy megállítja, sőt visszájára fordítja az erdőpusztulást 2030-ig. A cél eléréséhez az évtized végéig radikálisan csökkenteni kell a kiirtott őserdők mennyiségét, annál is inkább, mert a klímaváltozás megnehezíti az erdőtakaró puszta megtartását is – figyelmeztettek a kutatók.

A WRI vezetésével több természetvédelmi szervezet a Global Forest Watch platform segítségével, benne műholdas technikával figyeli az erdőterületek változását a világon 2014 óta.

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás Tobias Seidl az Unsplash-en 

TOP 5