Skip to main content
hörcsög génszerkesztés agresszió

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Genetikailag módosított hörcsögöket hoztak létre amerikai kutatók, az így született rágcsálók azonban valóságos vérszomjas bestiává fejlődtek

A kísérlet célja

A CRISPR genetikai ollóval végrehajtott kísérlet célja az volt, hogy jobban megértsék a hörcsögök szociális viselkedésének hátterét, az eredmények fényében azonban ez jóval komplexebb kérdés, mint korábban hitték.

hirdetés

A tudósok ugyanis génszerkesztéssel az emberben, illetve hörcsögökben az agresszív viselkedésért, kommunikációért és szociális kötődésért felelős hormon, a vazopresszin egyik receptorát ütötték ki. Arra számítottak, hogy ez lenyugtatja az állatokat, de pont ellenkező hatást váltottak ki vele, és a hörcsögök legagresszívebb ösztöneit erősítették fel.

Arra számítottunk, hogy a vazopresszin aktivitás kiiktatásával mind az agressziót, mind a szociális kommunikáció képességét csökkentjük az állatokban, de pont az ellenkezője történt"

– nyilatkozta az egyik tudós, H. Elliott Albers.

A kiadott közlemény szerint a kutatók azért választották az agressziójukról hírhedt szíriai hörcsögöket, mert hatékony modelljei a szociális viselkedés tanulmányozásának, mivel társas szervezetük jobban hasonlít az emberéhez, mint az egereknél megfigyelthez.

A kutatócsoport megdöbbenéssel tapasztalta, hogy a génmódosított hörcsögök agressziójának és szociális kötődéseinek csökkentésére tett kísérlet még agresszívabbá és szociálisabbá tette a rágcsálókat.

Ezek az ellenkező eredményű megállapítások megdöbbentő következtetést sugalltak"

– mondta Albers. Az idegi receptorok és a hozzájuk köthető viselkedések nem feltétlenül kapcsolhatók be és ki egyenként, az erre irányuló próbálkozások veszélyesek lehetnek.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Elítélték a kínai ikreket létrehozó tudósokat

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Alicja_ képe a Pixabay -en.

TOP 5