Skip to main content
állatmenhely Britannia válság infláció

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Egyre több brit dönt úgy, hogy menhelyre viszi a kedvencét, mert nem tudja kifizetni a vele járó pluszköltségeket az országban évek óta nem tapasztalt energiaár-növekedés miatt

A súlyosbodó megélhetési válság miatt egyre több brit kényszerül arra, hogy megváljon háziállatától.

hirdetés

A Battersea állatvédő szervezet által működtetett állatmenhelyeken 206 kutyáról és 164 macskáról gondoskodnak jelenleg, de hasonló a helyzet az ország más menhelyein is.

Reuters azt írja, egyes helyeken rekordszámú kutyát és macskát adtak gondozásba, mivel az emberek nem tudják kifizetni az állatokkal járó pluszköltségeket.

Attól tartunk, hogy egyre több ok lesz arra, hogy az emberek a Battersea-be hozzák a kutyáikat

– mondta Steve Craddock, a délnyugat-londoni központ vezetője.

Azonban az egzotikus háziállatok, például a kígyók és a gyíkok is túl drágának bizonyulnak, mivel speciális fűtést és világítást igényelnek. Az állatokkal szembeni kegyetlenség megelőzésére létrehozott Királyi Társaság az Állatkínzás Megakadályozásáért (RSPCA) nemrég azt közölte, három kígyót, köztük egy 2,4 méteres közönséges óriáskígyót a napokban párnahuzatokban dobtak ki egy hüllőbolt előtt.

Több mint háromszorosára emelkedtek az energiaárak

Kiemelik: az energiaárak januárban több mint háromszorosára emelkedtek a tavalyi évhez képest, ami jelentősen megcsappantja az emberek jövedelmét. A Dogs Trust – ahol jelenleg 692 kutyának van szüksége gazdára az ország 21 központjában – elmondta, hogy utoljára a 2008-as pénzügyi összeomlás után volt a mostanihoz hasonló a helyzet.

A nyomás akkora, hogy a jótékonysági szervezet fontolgatja, hogy kiterjessze-e a vészhelyzeti támogatási alapot – amelyet általában szociális segélyben részesülő, háziállatuk tartásához rövid távú pénzügyi támogatásra szoruló emberek számára tartanak fenn – a közepes jövedelműekre is.

Ráadásul attól is tartanak az állatvédő szervezetek, hogy az életszínvonal csökkenése hatással lesz az adományokra, bár ezt egyelőre nem tapasztalják.

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Petra képe a Pixabay -en.

TOP 5