Skip to main content
Mars élet Jezero-kráter

FORRÁS: NASA/JPL-CALTECH

Az amerikai űrkutatási szervezet, a NASA közleménye szerint a vörös bolygó felszínét kutató Preseverance rover eddig ismeretlen, tudományos szempontból rendkívül jelentős, az egykori lehetséges életre utaló nyomokra bukkant a Mars Jezero-kráterében

Egykor tó fedte a területet, amelybe egy ősi folyó ömlött

A NASA Preseverance rovere idén júliusban kezdte el tudományos küldetésének második szakaszát, a vörös bolygó Jezero-kráterében.

hirdetés

A kráter a geológiai bizonyítékok szerint a Mars korai időszakában vízzel borított terület volt, ahol ősi vízfolyások delta-üledékeit is sikerült azonosítani.

Ezért sem véletlen, hogy a NASA szakemberi a Jezero-krátert szemelték ki a Preseverance rover fő kutatási területének, mert szakértői vélemények szerint itt a legesélyesebb a hipotetikusan feltételezett ősi marsi mikrobális életnyomok felfedezése.

A rover július 7-e óta négy különböző mintát gyűjtött a Jezereo-kráter egykori folyódeltájának területén, a begyűjtött minták száma ezzel tizenkettőre emelkedett.

„Azért választottuk a Jezero-krátert a Perseverance számára, mert úgy gondoltuk, hogy ez a legjobb hely arra, hogy tudományos szempontból kiváló mintákat adjon, és most már tudjuk, hogy valóban a megfelelő helyre küldtük a rovert"

– nyilatkozta Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos munkatársa Washingtonban.

„„Ez az első két tudományos kutatási szakasz elképesztően sokféle mintát eredményezett, amelyeket a Mars Sample Return kampányával visszahozhatunk a Földre "

- fűzte hozzá a NASA kutatója.

Rendkívül ígéretesnek ígérkezett a felfedezett iszapkő

A 45 kilométer széles Jezero-kráter bizonyítható módon egy nagyon ősi, legyező alakú deltának ad otthont, amely körülbelül 3,5 milliárd évvel ezelőtt alakult ki egy marsi folyó és egy tó találkozásánál.

A PERSEVERANCE JELENLEG AZ EGYKORI DELTAVIDÉK ÜLEDÉKES KŐZETEIT KUTATJA,

amelyek akkor keletkeztek, amikor a különböző méretű üledékszemcsék megtelepedtek az ősi vizes környezetben.

Küldetésének első szakaszában a rover feltárta a kráter fenekét, és magmás kőzeteket talált, amelyek mélyen a Mars felszíne alatti magmából vagy vulkáni tevékenység során keletkeztek.

„A delta változatos üledékes kőzeteivel gyönyörű kontrasztban van a kráter fenekén felfedezett magmás kőzetekkel "

– mondta Ken Farley, a Preseverance projekt kutatója, a pasadenai (Kalifornia) Caltech munkatársa.

- Találtunk például egy homokkövet, amely a Jezero-krátertől távol keletkezett szemcséket és szikladarabokat cementál össze

– és egy iszapkövet is, ami érdekes szerves vegyületeket tartalmaz"

- ismertette az eddigi eredményeket Ken Farley. Az iszapkő, amely a „Wildcat Ridge" nevet kapta a kutatóktól, egy körülbelül 1 méter széles szikla, ami valószínűleg  akkor keletkezett évmilliárdokkal ezelőtt, amikor iszap és finom homok ülepedett le egy párolgó sós vizű tóban.

Még július 20-án a rover lecsiszolta a Wildcat Ridge felszínének egy részét, így képes volt elemezni a megtisztított felületet a Scanning Habitable Environments with Raman & Luminescence for Organics & Chemicals vagy SHERLOC nevű műszerrel. A SHERLOC elemzése azt mutatja, hogy a minták szerves molekulák egy olyan osztályát tartalmazzák, amelyek térben korrelálnak a szulfát ásványi anyagokkal.

Rövidesen kiderül, életnyomok-e marsi iszapkő szerves molekulái

A szerves molekulák sokféle vegyületből tevődnek össze, amelyek elsősorban szénből állnak, és általában hidrogén- illetve oxigénatomokat tartalmaznak. Más elemeket is tartalmazhatnak, például nitrogént, foszfort és ként. Noha vannak olyan kémiai folyamatok, amelyekben ezek a molekulák kialakulhatnak,

DE JÓL ISMERT, HOGY EZEKNEK A VEGYÜLETEKNEK EGY RÉSZE ALKOTJA AZ ÉLET KÉMIAI ÉPÍTŐKÖVEIT.

A Preseverance által gyűjtött mintában felfedezett szerves molekulák jelenléte potenciális életnyomnak tekinthető – olyan anyagnak vagy szerkezetnek, amely a múltbeli élet bizonyítéka lehet. Noha a NASA Curiosity Mars-járója 2013-ban már talált szerves anyagot a kőzetmintákban, a Perseverance pedig már korábban is észlelt szerves anyagokat a Jezero-kráterben, de ezektől eltérően a legutóbbi felfedezés olyan területen történt,

AHOL A TÁVOLI MÚLTBAN BIZONYÍTHATÓ MÓDON EGY TÓBAN RAKÓDTAK LE EZEK AZ ÜLEDÉKEK

olyan körülmények között, ahol létezhetett az élet.

A Wildcat Ridge elemzése során a SHERLOC műszer az eddig ismert legdúsabb marsi szervesanyag koncentrációt azonosította.

A távoli múltban a homok, az iszap és a sók, amelyek ma a Wildcat Ridge mintáját alkotják, olyan körülmények között rakódtak le, ahol az élet potenciálisan virágozhatott"

- mondta Farley.

„Fontos az a tény, hogy a szerves anyagot egy ilyen üledékes kőzetben találták meg – amely arról ismert, hogy megőrzi az ősi élet nyomait illetve kövületeit itt a Földön. Bármennyire is képesek a Perseverance fedélzetén lévő műszereink, a Wildcat Ridge mintájára vonatkozó további következtetésekre várni kell,

AMÍG VISSZAKERÜL A FÖLDRE,

hogy az ügynökség Mars Sample Return kampányának részeként mélyreható tanulmányokat lehessen végezni."

Az ígéretes felfedezés könnyen lehet, hogy megadja a választ a régóta várt kérdésre, vagyis, hogy létezhetett-e élet egykor a vörös bolygó felszínén.

(Forrás: NASA)

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Nem a Mars felszínén kell keresni az élet nyomait

Forrás- Nyitókép: A Preserverance a Mars felszínén - FORRÁS: NASA/JPL-CALTECH

TOP 5