Skip to main content
magasság hormon csontfejlődés

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

Egy új elmélet szerint a csontfejlődés és a hormonok felelősek a férfiak magasságáért és nem a szexuális szelekció. Biológiai és evolúciós antropológusok cáfolják a Darwin óta elfogadott dominancia harc és magasság kapcsolatának teóriáját

A férfiszépségnek nem sok kritériuma van, ha a potenciális borostás barát 5 centivel meghaladja a nőpartnert és a keze is ápolt, már jó eséllyel indul az ellenkező nem kegyeiért.

Persze lehetnek további vonzó tényezők, egy dús hajkorona, egy feszes formás "farmer", kemény karizmok, és karizma. A magasság azonban mindig az első helyen szerepel, hiszen gondoljunk csak bele: ha egy nőnek lefele kell csókot adni, az némileg anyás szerepbe kényszeríti, vagy ha a férfi alacsonyabb nála, akkor hogy védi meg? De az biztos, hogy nem ezek miatt alakult úgy, hogy a férfiak átlagosan mindig magasabbak a nőknél.

A sztereotípiák alapján a férfiaknak nagynak, erősnek és agresszívnak kell lenniük, mert az emberi fejlődés ezt követelte meg. Az evolúciós pszichológia szerint a biológia és a férfiak versengése áll a magasság mögött. 

Elavult teória?

Az Evolutionary Anthropology legújabb tanulmányában Holly Dunsworth, a Rhode Island-i Egyetem biológiai antropológusa azt állítja

bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy nem a verseny magyarázza a nemenként eltérő magasságot, hanem a csontfejlődés és a hormonok.

Dunsworth nem mondja, hogy a szexuális szelekciónak nincs semmi köze a magasság differenciákhoz, de azt igen, hogy ez a teória nem elég alaposan alátámasztott és túl régóta él a köztudatban (Darwin óta biztos) ahhoz, hogy újra elgondolkodjunk rajta.

Louise Barrett, a Lethbridge-i Egyetem evolúciós antropológusa, aki egy 2016-os tanulmány társszerzője, az emberi testmagasság változásairól azt mondja

A szexuális szelekciós hipotézis vonzó lehet és jól passzol a kulturálisan rögzült nemi szerepek ideáihoz, de az ezt alátámasztó tanulmányok nem túl jók.

Ezért Barrett azt javasolja, talán meg kéne fordítani a magyarázatot, a versengés a magasság miatt van, és nem annak okozója, vagyis

A FÉRFIAK NEM AZÉRT MAGASABBAK, MINT A NŐK, MERT A DOMINANCIA HARCBAN NAGYOBB TESTI ERŐRE VAN SZÜKSÉGÜK, HANEM A MAGASSÁGUK MIATT HARCOLNAK EGYMÁSSAL.

Dunsworth a csontbiológiából és a csontfejlődéssel foglalkozó szakirodalomból azt szűrte le, a hormonok a ludasak a nők alacsonyabb méretében. A petefészkek  sokkal több csontfejlődést segítő ösztrogént termelnek, mint a herék – ez magyarázza a serdülő fiúk és lányok testméretbeli különbségeit – de a lányok növekedési ugrása nem hosszú életű. Kamaszkor után a hormon növekedése leáll náluk, a fiúk csontjai azonban még évekig nőnek például a tesztoszteronnak, a férfiak fő nemi hormonjának köszönhetően

A női nemi hormont, az ösztrogént a férfiakban nagyobb mennyiségben a here termeli, ez a hormon felelős a férfiaknál a csontsűrűség fenntartásában, a szellemi frissesség megőrzésében, az artériák falának normális működésében. 

A magasságkülönbségek hormonelmélete nem új keletű, de még nem kutatták eleget. Ha a teória igaz, és a férfiak valóban a hormonok miatt magasabbak a nőknél, bármi, ami befolyásolja ezek termelődésének mértékét (betegségek például), hat az ember méretére is. 

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Katie Salerno - pexels

TOP 5